Головна Блог Аналітична стаття Статті Добудова проблемних об'єктів житлового будівництва

Добудова проблемних об'єктів житлового будівництва

26.12.2019
Переглядів : 2636

У зв’язку з останніми новинами щодо добудови об’єктів Укрбуду питання юридичного врегулювання статусу проблемних об’єктів в Україні набуває особливої ваги.

За статистикою Міністерства розвитку громад та територій нині в Україні до категорії проблемних можна віднести понад 150 об'єктів житлового будівництва, третина з яких знаходиться у Києві.

У цій статті зупинюся на новому законопроекті, який був розроблений Міністерством розвитку громад та територій. Мова йде про законопроект «Про особливості врегулювання добудови проблемних об’єктів житлового будівництва». Цей законопроект ще проходить стадію громадського обговорення і розісланий профільним міністерствам для узгодження, але цілком ймовірно, що найближчим часом він може бути ухвалений.

Вказаний проект Закону розроблений з метою визначення конкретного механізму добудови проблемних об’єктів. У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що він спрямований на досягнення цілі №10.4, що визначена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України (Постанова Верховної Ради України від 04.10.2019 №188-IX). Чесно кажучи не дуже зрозуміло як законопроект співвідноситься з ціллю №10.4, якою передбачено:

  • вдосконалення механізму управління багатоквартирними будинками;
  • модернізацію наявного житлового фонду;
  • комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду;
  • збільшення доступності будівництва нового житла шляхом здешевлення вартості кредитних ресурсів;
  • удосконалення механізму функціонування ринку оренди житла.

Як бачимо, ціль №10.4 жодного разу не згадує про проблемні об’єкти. Проте, законопроект розроблений.

Читайте статті: Заборона чи обмеження реклами об’єктів будівництва?

Важливі моменти, на які одразу слід звернути увагу.

По-перше, законопроект враховує не лише об’єкти, яка недобудовані, а й об’єкти, які фізично добудовані повністю, заселені, але не можуть бути прийняті в експлуатацію. Це важливо, оскільки у такому випадку мова йтиме не про добудову об’єкту, а про оформлення документів на прийняття в експлуатацію із попереднім врегулюванням питань з інженерними мережами.

По-друге, проект Закону передбачає затвердження Кабміном вичерпного переліку проблемних об’єктів, до якого не будуть вноситися зміни чи доповнення. На практиці це означає, що створенню такого Переліку передуватиме довготривала процедура обстеження всіх об’єктів будівництва, які не прийняті в експлуатацію. Також це означає, що певна частина об’єктів може не потрапити у Перелік, наприклад, у зв’язку з не допуском до обстеження.

По-третє, при обстеженні об’єкту будівництва з метою його віднесення/не віднесення до категорії проблемних не передбачається участь замовника будівництва чи підрядника. Тобто фактично мова йде про проведення роботи комісії з обстеження на будівельному майданчику за відсутності особи, яка за нього відповідає.

Закладений у проекті Закону механізм працюватиме таким чином:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст