Головна Блог Аналітична стаття Статті Для військовослужбовців –контрактників. Строк дії особливого періоду в Україні

Для військовослужбовців –контрактників. Строк дії особливого періоду в Україні

06.03.2018
Переглядів : 8945

Актуальне питання для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом і не можуть звільнитись у зв’язку з його закінченням, на підставі того, що командування військової частини відмовляє їм в звільненні, посилаючись на дію в Україні – особливого періоду.

В період часу 2015-2016 роки, де які судді адміністративних судів, навіть ВАСУ ухвалювали рішення про задоволення позовів військовослужбовців і пов’язували дію особливого періоду з періодом мобілізації. Підготовлені мною декілька позовів(апеляційних скарг) для військовослужбовців, були задоволені.

Статистика судових рішень за 2017 рік для військовослужбовців –контрактників з приводу цього питання «погіршилась».

Підготовлюючи нещодавно апеляційну скаргу по цьому питанню, вимушений був неупереджено, об’єктивно дослідити три закони, якими керуються сторони в спорі:

- Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;

- Закон України «Про оборону України»;

- Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу»,

та зміст Указів Президента України про часткову мобілізацію, починаючи

з 18 березня 2014 року, з метою з’ясувати коли починається і коли закінчується дія –особливого періоду в України.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», статті 1 Закону України « Про оборону України», особливий період в Україні настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Час мобілізації - строк проведення, порядок, обсяги, вид мобілізації(період), відповідно до частини 5, статті 4 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», визначаються Президентом України в рішенні про її проведення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст