Головна Блог Новини Для відшкодування витрат на правничу допомогу адвоката договір має містити формулу їх розрахунку й остаточну суму

Для відшкодування витрат на правничу допомогу адвоката договір має містити формулу їх розрахунку й остаточну суму

15.04.2019
Автор:
Переглядів : 24099

Верховний Суд у справі № 922/1163/18, слідуючи міцній традиції вітчизняної системи правосуддя, не задовольнив уповні заяву про відшкодування витрат на правничу допомогу. Цього разу задовольнив частково – наполовину, прийнявши 06.03.2019 додаткову постанову, яка й стане предметом розгляду в цій публікації.

Припущення автора короткої нотатки про це рішення: «судді начебто спеціально вигадують все нові та нові причини, щоб відмовляти у вимозі про стягнення гонорару з протилежної сторони, або хоча б зменшувати суму такого стягнення», – могло б цілком стати епіграфом до самого рішення й багатьох подібних.

І справді, підсумком традиційно старанного відшукування судами формальних підстав не відшкодовувати витрат на правову/правничу допомогу стало зведення навколо процедури її обґрунтування та доказування такої кількості перешкод, що й досвідчені адвокати часом не в стані скласти такий договір, аби він видався служителям Феміди переконливим[1], а сума – обґрунтованою.

Розмір завищено, обсяг перебільшено

Отже, за матеріалами господарської справи, позивач вимагав стягнути з відповідача майже 2 000 000 гривень. Остаточне рішення у цьому спорі прийняте Верховним Судом, який постановою від 27.02.2019 повністю відмовив у задоволенні позовних вимог.

Відповідач разом із відзивом на касаційну скаргу подав заяву про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу адвоката у суді касаційної інстанції та попередній (орієнтовний) розрахунок суми витрат у розмірі 28 000 грн: 14 годин, відпрацьованих під час складання відзиву, та участь у судовому засіданні.

На виконання вимог п. 2 ч. 8 ст. 129 ГПК України відповідач подав:

- договір про надання професійної правничої допомоги,

- акт приймання - передачі виконаних робіт/наданих послуг,

- копії платіжного доручення про оплату наданих послуг та виписки з рахунку адвоката про надходження суми 28 000 грн.

Позивач заперечував проти відшкодування вказаних витрат, аргументуючи тим, що:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст