Головна Блог Аналітична стаття Статті Діяльність суб'єктів господарювання під час карантину (правовий аналіз нормативно-правових актів)

Діяльність суб'єктів господарювання під час карантину (правовий аналіз нормативно-правових актів)

23.03.2020
Переглядів : 18964

На разі, у всьому світі, в тому числі і Україні, вирує та поширюється гостра респіраторна інфекційна хвороба COVID-19, яка спричинена коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – короновірусна інфекційна хвороба COVID-19). Всесвітня організація охорони здоров’я визнало короновірусну інфекційну хворобу COVID-19 пандемією, тобто, поставило останню в один ряд з такими історичним хворобами як, наприклад, чума та холера.

З огляду на вищезазначену ситуацію, Кабінетом Міністрів України було запроваджено певні карантині заходи, з метою протидії поширенню короновірусної інфекційної хвороби COVID-19, які спрямовані на призупинення діяльності або обмеження діяльності деяких суб’єктів господарювання. Водночас, ведення даних заходів може призвести в першу чергу до зниження економічної активності в країні і як наслідок зупинення роботи деяких суб’єктів господарювання, що викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, у зв’язку із обставинами невідворотної сили.

Тому, у даній статті, я намагатимусь дати відповідь на найбільш актуальні для суб’єктів господарювання запитання, що стосуються ведення їхньої повсякденної господарської діяльності під час запровадження певних карантинних заходів.

Як було вище зазначено, Кабінет Міністрів України видав постанову від «16» березня 2020 року № 215, якою було змінено постанову Кабінету Міністрів України від «11» березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Постанова № 215), якою було установлено з «12» березня 2020 року до «03» квітня 2020 року на усій території України карантин.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», карантин - адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Відповідно до статті 29 вищевказаного закону, карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України. У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов'язки, що покладаються на них. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності.

Організація та контроль за дотриманням встановленого на території карантину правового режиму, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Тобто, вітчизняним законодавством допустимо встановлювати певні обмеження прав та нові обов’язки, зокрема, для юридичних осіб, а також, змінювати режими їх роботи, умови їх виробничої та іншої діяльності на період встановлення карантину.

Повертаючись до славнозвісної Постанови № 215 та її вплив на суб’єктів господарювання, варто зазначити, що остання встановила наступні заборони, які стосуються юридичних осіб: з 00 год. 01 хв. «17» березня 2020 року до «03» квітня 2020 року заборонити роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Також, було рекомендовано підприємствам, установам, організаціям забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості — також роботи в режимі реального часу через Інтернет.

Тобто, можливо зробити висновок, що якщо ваша господарська діяльність пов’язана з безпосереднім обслуговування відвідувачів (кафе, ресторани, кав’ярні, фітнес-центри, ТРЦ, заклади торговельного і побутового обслуговування тощо, крім випадків прямо передбачених), то, на період проведення карантину, вона була заборонена Постановою № 215. Водночас, якщо ж ваше підприємство, установа, організація займається створенням, переробкою, виготовленням товару, продукції та їх постачанням іншим суб’єктам господарювання або фізичним особам (безпосередньо не здійснюєте обслуговування відвідувачів) Постановою № 215 вам було рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а, у випадку наявності технічної можливості, забезпечити роботу працівників через Інтернет.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст