Головна Блог Аналітична стаття Статті Дискримінація дітей за ознакою вакцинації в Україні: на чиєму боці Закон?

Дискримінація дітей за ознакою вакцинації в Україні: на чиєму боці Закон?

12.10.2021
Переглядів : 6432

Останнім часом, у моїй практиці, почастішали запити на консультації батьків, дітей яких не приймають до виховних, навчальних закладів через відсутність відповідної довідки закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом.

Ситуація 1 (Житомирська обл.) Мама першокласника Д. повідомила, що лікар-педіатр після проведення огляду відмовила у видачі форми первинної облікової документації № 086-1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про обов’язковий медичний профілактичний огляд” (далі – довідка № 086-1/о), яка необхідна для зарахування до 1 класу закладу середньої освіти у зв’язку з відсутністю профілактичних щеплень.

Ситуація 2 (м. Київ). Батько 4-класника звернувся за консультацією щодо можливих неправомірних дій керівництва навчального закладу у зв’язку з відмовою зарахувати дитину на навчання у зв’язку з відсутністю довідки № 086-1/о.

Аналіз законодавства

Згідно ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Статтею 19 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що кожна дитина має право на освіту.

Згідно ч. 2 ст. 3 Закону України «Про освіту » в Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак.

Відповідно до ч. 9 ст. 3 вказаного вище Закону право на освіту не може бути обмежене законом. Закон може встановлювати особливі умови доступу до певного рівня освіти, спеціальності (професії).

Однак, згідно вимог ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.

Саме через цю норму батьки отримують відмову від керівників освітніх закладів про зарахування їхніх дітей до школи, з формулюванням такого змісту: “Не зараховано до _ класу у зв’язку з відсутністю довідки № 086-1/о в пакеті документів, поданих для зарахування дитини до школи”.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст