Головна Блог Аналітична стаття Статті Деякі аспекти позиції захисту у кримінальному проваджені щодо ухилення від оподаткування

Деякі аспекти позиції захисту у кримінальному проваджені щодо ухилення від оподаткування

20.01.2017
Переглядів : 5842

Деякі аспекти позиції захисту у кримінальному проваджені щодо ухилення від оподаткування

ДАЙДЖЕСТ: Баталії з фіскальними органами! 10 визначальних рішень суду у 2016 році за версією ресурсу «Протокол»!

З огляду на позицію Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004р. №15 "Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів" обвинувачення у справах даної категорії повинно ґрунтуватись не тільки на висновках Актів перевірок, але й бути підтверджене іншими доказами, зібраними під час досудового розслідування, рекомендується в будь-якому випадку оскаржувати в адміністративному та судовому порядку податкові повідомлення-рішення, прийняті по Акту перевірки, на підставі якого зареєстроване кримінальне провадження, оскільки при скасуванні таких податкових повідомлень-рішень винесення обвинувального вироку судом в кримінальному провадженні є неможливим хоча б з огляду на те, що скасовуючи податкові повідомлення-рішення з не формальних причин, адміністративні суди підтверджують відсутність такого обов’язкового елементу складу злочину, передбаченого ст.212 КК України, як прямий умисел на ухилення від оподаткування, оскільки визнають правильність дій платника податків по відображенню в податковому обліку певних господарських операцій. Вважаю, що достатнім є висловлення такого висновку хоча б однією з інстанцій адміністративних судів для формування позиції захисту в кримінальному провадженні щодо відсутності прямого умислу на ухилення від оподаткування.

Слід відзначити, що наказом ДФС України від 18.07.2016р. №633 змінено п.2.5.1 «Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків», затверджених наказом ДФС України від 31.07.2014р. №22. Якщо раніше матеріали перевірки, якою виявлені факти ухилення від оподаткування у розмірі, достатньому для притягнення до кримінальної відповідальності, передавалися в слідчі органи після закінчення процедури адміністративного оскарження податкових повідомлень-рішень (не чекаючи судового розгляду спору), то в нинішній редакції даного підпункту передача матеріалів здійснюється після узгодження нарахованих такими податковими повідомленнями рішеннями сум грошових зобов’язань (набрання законної сили судовим рішенням за наявності судового спору).

Аналізуйте судовий акт: Документи видані контрагентом засудженим за фіктивне підприємництво не підтверджують реальність господарських операцій платника податку навіть, якщо мають всі передбачені законом реквізити (ВСУ від 22 листопада 2016р. у справі № 21-2430а16)

Однак, в практиці є непоодинокі випадки, коли кримінальне провадження по ст.212 КК України реєструється в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (надалі - ЄРДР) не в зв’язку із отриманням матеріалів перевірки, а на підставі іншої інформації про вчинення кримінального правопорушення даного виду, зокрема, по виявленим фактам формування податкового кредиту від господарських операцій з фіктивними фірмами, щодо яких вже проводиться досудове розслідування по ст.205 КК України.

Слідчими податкових органів, незважаючи на те, що склад злочину, передбаченого ст.205 КК України, є закінченим з моменту створення або придбання фірми з метою прикриття незаконної діяльності, практикується дослідження в ході досудового розслідування не тільки обставин створення або придбання фіктивної фірми, але й обставин господарської діяльності таких фірм, що виходить за рамки предмету доказування.

Незважаючи на те, що чисельними нормами діючого КПК України в ході досудового розслідування приписано з’ясовувати виключно обставини, які підлягають доказуванню у даному конкретному кримінальному провадженні (у ст.91 навіть наведений вичерпний перелік таких обставин), слідчими надсилаються запити до всіх контрагентів фіктивних фірм про надання документів щодо здійснення господарських операцій.

Аналогічним чином, в ході досудового розслідування по ст.212 КК України, що зареєстроване в ЄРДР на підставі матеріалів перевірки, слідчими надсилаються запити до контрагентів платника податків, щодо посадових осіб якого ведеться слідство, про надання документів не тільки по тим господарським операціям, щодо яких в Акті перевірки зроблений висновок про порушення податкового законодавства, а взагалі щодо всіх операцій за період, який заманеться слідчому.

Читайте статтю: Аналіз статті 212 КК України: Заплатити податки і спати спокійно

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст