Головна Блог Новини Держава заплатить 90 тисяч за незаконний арешт чоловіка суддею Іриною Уханьовою , який знімав судове засідання

Держава заплатить 90 тисяч за незаконний арешт чоловіка суддею Іриною Уханьовою , який знімав судове засідання

26.04.2020
Переглядів : 3040

Апеляційний суд підтвердив рішення про стягнення 90 тис. грн моральної шкоди за неправомірне притягнення особи до адміністративної відповідальності та призначення покарання у вигляді адміністративного арешту.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 16 квітня.

14 листопада 2016 року харків’янин Максим Корнієнко проводив відеозйомку з мобільного телефону відкритого судового засідання під головуванням судді Вовчанського райсуду Харківської області Ірини Уханьової І.С., яка висловила вимогу не знімати. Почувши прохання обґрунтувати заборону, суддя оголосила перерву і запросила в зал працівників поліції, які на її вимогу і без з’ясування обставин вивели громадянина з залу.

Чоловіка доставили до відділку поліції і склали адмінпротокол, про злісну непокору працівникам поліції. Того ж дня та сама суддя Уханьова розглянула протокол і призначила порушнику 15 діб адміністративного арешту. Через 9 діб Корнінка звільнили, бо апеляційний суд повернув протокол поліції на дооформлення. Пізніше вже інший суд та інша суддя закрили справу за відсутністю складу адмінправопорушення.

У матеріалах справи не було доказів, що вимоги поліції в судовому засіданні були законними. Фактично поліцейські виконували судді Уханьової.

Згадайте новину: Суддя Оксана Криворот поплатилася за доступ до телефонних контактів цивільної дружини ідеолога судової реформи Порошенка

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, встановлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. Суд вмотивованим рішення може видалити особу з залу за дії, що свідчать про неповагу до суду або учасників процесу. Але суддя Уханьова не приймала рішення про видалення кого-небудь з залу.

За ч.4 ст.11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», присутні в залі судового засідання особи і представники ЗМІ можуть проводити фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом.

Відтак особа мала право бути присутньою у судовому засіданні і знімати відео.

Чоловік подав позов про компенсацію йому 2 млн грн моральної шкоди за рахунок бюджету.

У січні 2020 суд першої інстанції задовольнив вимоги частково – на суму 90 тисяч. Суд вважає, що 2 млн грн – це забагато і не пропорційно стражданням.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст