Головна Блог Аналітична стаття Теми Дерегуляція або спрощення умов ведення бізнесу в Україні

Дерегуляція або спрощення умов ведення бізнесу в Україні

08.05.2015
Переглядів : 3145

2 квітня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав ЗУ «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» № 191-VIII (текст дивиться тут нижче).

Головною метою цього закону є дерегуляція господарської діяльності, приведення законодавства в окремих сферах у відповідність до правового поля ЄС, що дає можливість Україні підвищити позицію у рейтингу Doing Business.

Цим законом спрощується процедура започаткування та ведення господарської діяльності, скорочуються дозвільні і погоджувальні процедури, зменшується вплив державних органів на діяльність суб'єктів господарювання, підвищується рівень захисту прав інвесторів, удосконалюється механізм фінансування діяльності органів Державної реєстраційної служби. Також законом передбачається скорочення функцій та оптимізація процедур адміністративного регулювання господарської діяльності сприятимуть створенню більш сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні та підвищенню рівня захисту суб'єктів господарювання. Таким чином, буде забезпечено скорочення функцій та удосконалення процедур адміністративного регулювання економіки, запроваджено прозорі і єдині правила для всіх суб'єктів економічної діяльності та умови для підвищення рівня їх захисту.

Питанням дерегуляції або спрощення ведення бізнесу в Україні в уряді Арсенія Яценюка безпосередньо займається міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. Наводимо цитату, яка схематичного сприйняття цієї архіскладної задачі.

«Мінекономрозвитку підготовлено пакет документів з дерегуляції, будуть забиратися 15-16 видів ліцензування, 21 дозвільний акт. І це буде тільки перша стадія дерегуляції», - сказав Міністр.

Другий етап, який розпочнеться одразу після першого, називатиметься, за словами Айвараса Абромавичуса, «гільйотина».

«Це означає що всі контролюючі та регулюючі органи повинні будуть самі довести свою необхідність. Протягом року вони повинні будуть це доводити перед незалежною комісією. Якщо вони не зможуть довести це - їх діяльність буде припинена», - пояснив Міністр.

І третя стадія дерегуляції буде теж дуже важливою: необхідно створити такі умови і такий механізм, аби ті функції та органи, які буде скасовано у ході «дерегуляційного» періоду, не могли відновитися пізніше.

Читайте статтю: Зміни у земельному законодавстві, які запровадженні ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення (дерегуляція)»

Згадайте новину: Чиновники всемогутнього ГАСКу (ДАБІ) поступово втрачають корупційні можливості

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст