Головна Блог Аналітична стаття Статті Деофшоризація – українська проекція

Деофшоризація – українська проекція

02.10.2017
Автор:
Переглядів : 3158

Процес офшоризації світової економіки зайшов настільки далеко, що світ щороку через офшори втрачає від 7 до 20 трлн доларів, тобто близько 10% своєї економіки.

Справедливо, що світова спільнота запроваджує різні системні заходи для протидії розмиванню податкової бази транснаціональними компаніями. Проте причини відтоку капіталу з країн ЄС і США дещо відрізняються від причин такого відтоку з країн, що розвиваються. Західні компанії користуються офшорами для уникнення або зниження оподаткування, тоді як компанії країн, що розвиваються, використовують офшори для приховування та подальшого узаконювання нелегально здобутого капіталу, виведення чесного бізнесу в більш безпечне правове середовище, захисту капіталу від свавілля влади своєї держави.

Згадайте новину: Козаченко: У нас люди не знають, що офшор - це легальний інструмент

За словами експертів, однією з основних українських тенденцій є приховування власності з подальшим завезенням коштів з офшорів у вигляді інвестицій. Однак значна частина коштів (як добросовісного, так і недобросовісного походження), виведених з України, не повертається. Все це вказує на те, що в Україні дуже погано йдуть справи в галузі захисту бізнесу, інвестицій та створення сприятливого середовища для розвитку економіки.

Україна сьогодні намагається виконувати приписи міжнародних організацій та запроваджує в межах своєї юрисдикції жорсткі умови в галузі оподаткування як для українського, так і для іноземного бізнесу. У столиці проходять конференції за участі представників державних органів України, провідних фахівців міжнародних компаній з Кіпру, Нідерландів, ОАЕ та інших, на яких останні консультують щодо питань міжнародного оподаткування, пошуку кращих юрисдикцій, відкриття закордонних офісів та залучення фінансування. Наприклад, податкова система ОАЕ зовсім не схожа на податкові системи інших країн. Там немає звичних для більшості країн світу загальнодержавних ПДВ, податку на прибуток тощо. Кожен емірат встановлює свої правила оподаткування. Можна сказати, що саме така податкова система є однією з причин того, що ОАЕ стали великим фінансовим центром не лише Близького Сходу, але й усього світу.

Ні для кого не секрет, що в історичній ретроспективі завдяки офшорам, запровадженим державами в межах власної юрисдикції, економіки цих країн лише збагачувалися. Такі «податкові гавані» запроваджувала Великобританія після Другої світової війни, а також різні європейські країни, США та ін. Експерти відзначають, що деякі такі зони в цих та інших державах існують до сьогодні, до того ж від них не поспішають відмовлятися.

Хто заборонить бізнесу використовувати різницю між юрисдикціями?

Сприятливі податкові умови приваблюють бізнес з усіх куточків планети. Вони дають можливість жити за іншими правилами, використовувати більш сприятливе законодавство у галузі оподаткування. Не дивлячись на оголошений світовою спільнотою курс на деофшоризацію, ніхто не зможе заборонити бізнесу знаходити й використовувати різницю між юрисдикціями різних країн для оптимізації оподаткування. Чим складнішим стає світове регулювання питань офшорів, тим активніше офшори шукають шляхи, щоб уникнути цього регулювання. В результаті, схеми стають все складнішими. За кілька років ми можемо зіштовхнутися з ситуацією, коли формально офшори будуть значно відкритішими та прозорішими, але де-факто багато речей залишаться так само прихованими.

Конвенція про уникнення подвійного оподаткування

Під деофшоризацією, враховуючи її кінцеву мету, можна розуміти будь-який комплекс заходів, спрямованих на зменшення та припинення «розмивання» бази оподаткування, шляхом включення до корпоративної структури компаній, які зареєстровані в офшорних зонах або юрисдикціях з низьким податковим навантаженням.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст