Головна Блог Аналітична стаття Статті Деліктні зобов’язання та моральна шкода у трудових правовідносинах

Деліктні зобов’язання та моральна шкода у трудових правовідносинах

09.07.2018
Переглядів : 9983

У статті проведено аналіз нормативних актів українського законодавства з питань регулювання порядку та розміру відшкодування деліктних зобов’язань та моральної шкоди у трудових правовідносинах. Визначено основні особливості відшкодування моральної шкоди у трудовому законодавстві.

В умовах сьогодення все частіше трапляються випадки порушення прав працівників. Така тенденція звісно є фактором негативного суспільного й законодавчого регресу. Саме тому, одним із дієвих шляхів протидії даному явищу, а також способом захисту порушення прав працівників є відшкодування моральної шкоди. Часто буває й так, що завдану моральну шкоду не сприймають власне, як шкоду, а тому просто її ігнорують. Відтак, в умовах сьогодення відшкодування моральної шкоди у трудовому законодавстві не виконує своєї першочергової функції – захисту й відновлення порушених прав працівників. Однак, конкретних напрацювань, які б стосувалися розгляду даного питання з позиції трудового законодавства, сьогодні, на жаль, не існує, що і зумовило інтерес до питання в контексті виконання поставлених завдань.

Відшкодування моральної шкоди - актуальне питання сучасного трудового права, оскільки є важливою гарантією захисту прав і свобод громадян. Чинне законодавство України не містить чіткого та достатнього його регулювання, відтак відшкодування моральної шкоди за трудовим законодавством залишається на сьогоднішній день дискусійною проблемою, а тому й потребує детального аналізу.

Мета статті полягає насамперед в детальному як теоретичному, так і практичному дослідженні аспектів відшкодування моральної шкоди у трудовому законодавстві, а також визначення особливостей суб’єктного складу з питань відшкодування моральної шкоди.

В основу написання даної статті покладено головне завдання – дослідження природи й правового регулювання моральної шкоди в трудових правовідносинах.

Для цього необхідно виконати ряд важливих завдань, таких як:

  • визначити поняття делікту та моральної шкоди у трудових правовідносинах;
  • проаналізувати чинне українське законодавство на предмет регулювання трудових відносин з відшкодування моральної шкоди;
  • виокремити та охарактеризувати основні проблеми, пов’язані з практичною реалізацію відшкодування моральної шкоди в Україні;
  • запропонувати нові шляхи вирішення проблем, пов’язаних із практичною реалізацією відшкодування моральної шкоди;
  • зробити відповідні висновки та рекомендації.

Об’єктом дослідження даної теми є правові засади відшкодування моральної шкоди у трудових правовідносинах за чинним українським законодавством.

Предметом є правове регулювання деліктних зобов’язань та моральної шкоди у трудових правовідносинах.

Теоретичним питанням дослідження проблем відшкодування моральної шкоди у трудовому законодавстві досліджували такі вчені як Д. В. Боброва, Е. В. Горян, Я. О. Завоюра, Р.С. Бєлкіна, В. О. Волинського, В. К. Весельского, В. С. Кузьмічова, Ю. К. Орлова В.К.Лисиченко, П. А. Лупинської, М. Я. Сегай, М. А. Селіванова, А. П. Сошнікова, П. П.Тищенко, М. Є. Шумило, Я. С. Протопопова [1], С. В. Селезень [2], І. І. Шемелинець [3; 4], О. І. Процевський [5] та багато інших.

З наукових джерел останніх десятиліть відомо, що проблема відшкодування деліктних зобов’язань й моральної шкоди існує з давніх давен в усіх країнах світу. Відтак, вона вирішується по-різному: або ж шляхом повного забезпечення існування моральної шкоди; або шляхом часткового відшкодування збитків в окремих випадках, визначених законодавством; а також шляхом повного відшкодування нанесеної шкоди в усіх випадках.

Чинне українське законодавство під моральною шкодою пропонує розуміти певні втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Моральна шкода може полягати у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації (як людини, так і юридичної особи), моральних переживаннях, у зв’язку з ушкодженням здоров’я, а також у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної власності), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв’язку з незаконним перебуванням під слідством і судом [6, Ст.14].

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст