Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Дайджест «27 постанов ВС КАС по податковим спорам за перше півріччя 2021» Частина 1: контрольовані операції та взаємовідносини з нерезидентами

Дайджест «27 постанов ВС КАС по податковим спорам за перше півріччя 2021» Частина 1: контрольовані операції та взаємовідносини з нерезидентами

09.08.2021
Переглядів : 6035

Судова палата з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов'язкових платежів Верховного суду у складі КАС за перше півріччя 2021 року прийняла близько 2000 постанов.

В даному дайджесті відібрано 27 правових висновка, які розділені на 12 тем – і це без врахування правових висновків по темі «не реальних операцій», стосовно якої буде окремий матеріал з більш поглибленим аналізом.

Все одно матеріал вийшов занадто великий для однієї публікації.

В першій частині дайджесту ви зможете дізнатись про нові правові позиції стосовно контрольованих операцій та взаємовідносин з контрагентами.

1. Контрольовані операції̈

Ознака контрольованої операції.

  • ⚖️ 18 січня 2021 у справі № 804/2326/16 (провадження № К/9901/24918/18):

СУТЬ СПОРУ:

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що при віднесенні господарських операцій, здійснених між контрагентами, до контрольованих операцій відповідач мав проаналізувати ставку податку за результатами здійснення операцій саме між цими суб'єктами господарювання.

ЦИТАТИ:

«Сплата пов’язаною особою податку на додану вартість за експортними операціями за іншою ставкою, ніж базова (основна), яка установлена Податковим кодексом України, є ознакою контрольованої операції, попри те, що платник податку при здійсненні контрольованої операції сплачував податок на додану вартість за базовою (основною) ставкою»

Примітка:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст