Головна Блог Аналітична стаття Статті Что не так в законе об оценке влияния на окружающую среду

Что не так в законе об оценке влияния на окружающую среду

12.06.2018
Переглядів : 1752

Закон об оценке влияния на окружающую среду правильный, потому что внедряет европейские модели. Однако ряд норм следует усовершенствовать, иначе экономика понесет существенные потери, сообщает epravda.com.ua.

Філософія нового закону про оцінку впливу на довкілля — ОВД — правильна, бо це захист природи.

Закон впроваджує європейську модель процедури оцінки впливу на довкілля.

Понад 700 компаній вже подали заявки до Єдиного реєстру Міністерства природи щодо проходження нової процедури. Понад 120 з них — газовидобувні компанії.

Останні нарікають на неефективну процедуру оцінки впливу на довкілля і застерігають про зрив планів щодо нарощування видобутку газу в Україні.

Звинувачення серйозні. Громадська організація "Наука. Розвідка. Видобування" проаналізувала текст закону і дійшла до таких висновків.

Читайте статью: ЦИВИЛИЗАЦИЯ НИЧТОЖЕСТВ

Оцінку впливу на довкілля можна розділити на три етапи. Перший — підготовка висновку компанією, другий — комунікація з громадою, третій — комплексний розгляд звіту уповноваженим органом і надання відповідного висновку.

Почну з пунктів, які не викликають запитань. Очевидно, що закон надзвичайно важливий з точки зору виконання Україною своїх зобов'язань в рамках угоди про асоціацію з ЄС та інших міжнародно-правових зобов'язань держави.

Зокрема, йдеться про Оргуську конвенцію про доступ до інформації, участь громадськості у процесі ухвалення рішень та доступ до правосуддя з питань довкілля від 1998 року, конвенцію Еспо про оцінку впливу на природу у транскордонному контексті від 1991 року, зобов'язання в рамках Енергетичного співтовариства.

Мета ОВД — екологічна безпека, охорона довкілля, раціональне використання і відтворення ресурсів. Закон чітко визначає строки та стадії подання документів. Документи оминають чиновника і вносяться до відкритого Єдиного реєстру.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст