Головна Блог Новини Чому Держпраця штрафує за ФОПів-співробітників?

Чому Держпраця штрафує за ФОПів-співробітників?

03.12.2018
Переглядів : 5963

Історія:

Якщо ви працюєте з ФОП і підписали з ним договір, схожий на трудовий, — вас оштрафують.

Що сталося:

Держпраці штрафує підприємства за «ФОПів-співробітників». Якщо договір з ними укладений правильно, в суді компанії захищаються, якщо ж ні — платять штраф.

Чому це важливо:

Податки з зарплати значно вищі ніж ті, що має сплачує ФОП. Тому чимало компаній обирає для себе саме таку модель співпраці. Це законно, але договір має бути відповідний.

В 2019 році Держпраці проведе понад 17 тисяч перевірок. Одне з популярних порушень, яке виявляє Держпраця, — укладення цивільно-правової угоди замість трудового договору. Тобто замість того, щоб найняти співробітника на роботу, компанія співпрацює з ним як з підрядником.

Чи може компанія співпрацювати з ФОП, чи це незаконно?

Компанія може або взяти людину на роботу та підписати трудовий договір, або оформити з нею стосунки як з підрядником та підписати цивільно-правову угоду.

Обидва варіанти — законні. Компанія вільна сама вибирати, яким чином їй зручніше виконувати той чи інший вид робіт. Проте відносини між співробітником і підрядником будуть відрізнятися.

Згадайте новину: Гроші закінчилися: українці отримали шанс швидко обставити податківців у судах

За що ж тоді штрафує Держпраця?

За допомогою пошуку по судовому реєстру «Бабуся» ми знайшли кілька показових справ. У двох судових рішеннях Держпраця накладала штраф за «укладання цивільно-правових договорів, що мають ознаки трудових договорів».

В одному з випадків компанія підписала цивільно-правові угоди з робочими. Держпраця виявила це й наклала штраф. Компанія подала скаргу в суд, але Держпраці вдалося довести, що в угодах містяться маркери трудового договору. Штраф скасовано не було.

В іншому випадку ситуація була аналогічна, проте цивільно-правові угоди були підписані коректно. Врешті штраф було оскаржено.

Що перевірити в договорі?

Ми проаналізували вищенаведені справи й склали чек-ліст. На ці деталі слід звернути увагу перед тим як вирішити, підписувати договір з ФОП чи брати людину на роботу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст