Головна Блог Новини Чим ДІАМ - Державна архітектурно-будівельна інспекція ВЖЕ відрізняється від ДАБІ - міністр Чернишов

Чим ДІАМ - Державна архітектурно-будівельна інспекція ВЖЕ відрізняється від ДАБІ - міністр Чернишов

16.09.2021
Автор:
Переглядів : 5082

Вчора ліквідована Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ). Усі її працівники звільнені.

Сьогодні, 16 вересня, свою роботу розпочне Державна інспекція архітектури й містобудування (ДІАМ).

Згадайте новину: До 15 веренся 2021р. ДАБІ буде остаточно ліквідовано - міністр Олексій Чернишов

Як повідомив нам міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, штат нової інституції наразі нараховує близько 200 осіб – 30% від загальної кількості.

Це архітектори, будівельники, юристи, геологи, геодезисти й інші спеціалісти. Усього в ДІАМ працюватиме 660 людей.

Характерною особливістю новоствореної структури є те, що всі її працівники ніколи не працювали в ДАБІ – це принципова позиція. Їх добирали разом із Національним антикорупційним бюро України.

ДІАМ, наголошує Чернишов, – це повна заміна системи, яка протягом 30 років свого існування загрузла в корупції.

«Заміна системи має на меті прозорість, цифровізацію та відповідальність. ДІАМ – це не заміна ДАБІ. Це повністю новий орган з відмінною структурою і повноваженнями, а, головне, новими принципами роботи. Людський фактор тут відсутній, усе переведено в цифру – уже працює Єдина державна система у сфері будівництва. Ми виключаємо контакт посадовців [із забудовниками] на етапі отримання дозволів. Рішення про необхідність проведення перевірок ухвалюватиме не чиновник, а система», – пояснює Олексій Чернишов.

Створення нової структури замість ДАБІ є частиною реформи містобудування. В її основі лежать дві ключові речі: лібералізація процесу будівництва та збільшення відповідальності його учасників.

«Що таке лібералізація? Якщо забудовник має оформлену у відповідний спосіб земельну ділянку, проєкт, то він має право будувати за замовчуванням. Він має декларативно повідомляти державу, орган місцевого самоврядування про початок будівництва. І ніхто не може йому заперечити, якщо документи в нього оформлені. Тому жодного дозволу на будівництво оформлювати не потрібно. Так працює весь світ», – зазначив міністр розвитку громад і територій.

Збільшення відповідальності ж передбачає кримінальну та підвищену адміністративну відповідальність кожного учасника будівництва за порушення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст