Чи зникне колись релігія?

28.07.2016
Переглядів : 4916

Сьогодні у всьому світі поширюється атеїзм. Але чи означає це, що духовність скоро відійде в минуле.

Мільйони людей по всьому світу вірять, що життя закінчується зі смертю і що Бога, вічного життя або божого промислу не існує. Ці переконання, незважаючи на весь свій песимізм, набувають дедалі більшого поширення. А в деяких країнах відкрито визнавати себе невіруючим стало навіть модно.

"Атеїстів зараз, без сумніву, стало більше, ніж будь-коли – і в абсолютному вираженні, і у відсотках від загального числа людей на планеті", – зазначає Філ Цукерман, професор соціології та секулярних досліджень з Пітцерського університету в місті Клермон, Каліфорнія, і автор роботи "Мирське життя".

Згідно з опитуванням Інституту Ґеллапа, в якому взяли участь понад 50 тисяч осіб із 57 країн, кількість прихильників будь-якої релігії за період з 2005 по 2011 рік скоротилася з 77% до 68%, а тих, хто називає себе невіруючими, стало на 3% більше, в результаті чого частка переконаних атеїстів в світі досягла 13%.

Згадайте новину: СУД ЄС: Толерантність Європи до мусульман має межі - хіджаб на робочому місці недоречний

Хоча вони й не складають більшості, але чи можливо таке, що ці цифри є передвісником майбутніх змін? І якщо така тенденція збережеться, чи може настати день, коли релігія повністю зникне?

Передбачити майбутнє неможливо, але аналіз того, що ми знаємо про релігію, зокрема причини її виникнення і чому деякі люди починають віри, тоді як інші стають атеїстами, може допомогти спрогнозувати, як буде розвиватися ставлення людей до релігії в найближчі десятиліття і століття.

Вчені поки що не визначили напевно всіх чинників, які штовхають людину або народ до атеїзму, але деякі загальні риси вже намітились. Привабливість релігії почасти обумовлена тим, що вона дає відчуття безпеки в нашому непередбачуваному світі. Тому не дивно, що найбільший відсоток невіруючих спостерігається саме в тих країнах, де рівень економічної, політичної і побутової стабільності досить високий.

"Чим вищий рівень безпеки в суспільстві, тим слабшими стають релігійні переконання", – стверджує професор Цукерман. Він також додає, що в деяких суспільствах встановлення капіталістичного ладу і доступ громадян до технологій і освіти також веде до ослаблення релігійності.

Криза віри

Японія, Велика Британія, Канада, Південна Корея, Нідерланди, Чехія, Естонія, Німеччина, Франція і Уругвай (більшість населення якого має європейське коріння) – країни, де лише століття тому релігія відігравала значну роль. Але нині частка вірян там скоротилася до найнижчих у світі показників.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст