Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи варто відслідковувати листи від суду на особистій електронній пошті або презумпція обізнаності

Чи варто відслідковувати листи від суду на особистій електронній пошті або презумпція обізнаності

27.04.2023
Переглядів : 2485

Чи допустимо надсилати копії поданих документів іншим учасникам справи через електронну пошту? Як правильно оформлювати згенерований ордер адвокату під час війни? А також про два підходи щодо допустимості звернення до суду з електронним документом. (Джерело: ЗіБ)

Без ЕЦП — нікуди

В Асоціації правників України спільно із Верховним Судом провели вебінар «Диджиталізація цивільного судочинства та забезпечення права на доступ до правосуддя. Використання інформаційних технологій для належного повідомлення учасників справи».

Спікером заходу виступила суддя Касаційного цивільного суду Наталія Сакара.

На початку виступу спікер звернула увагу на позицію Європейського суду з прав людини щодо забезпечення права на доступ при зверненні до суду з використанням інформаційних технологій. Таку преамбулу суддя пояснила тим, що впровадження таких технологій відбувається поступово, саме тому в національному законодавстві не всі проблемні питання ще врегульовані.

ЄСПЛ в свою чергу перш за все в цьому аспекті звертає увагу на забезпечення права на справедливий судовий розгляд. Н.Сакара згадала про справи «Lawyer Partners A. S. V. Slovakia», «Xavier Lucas v. France» та «Tence v. Slovenia». До речі, останню позицію, за словами спікера, ВС використовував вже кілька разів, хоч і не посилався на це рішення.

Якщо ж вести мову про національні суди та особливості звернення до суду в електронній формі, то тут в практиці ВС сформувалось два підходи щодо допустимості/ недопустимості звернення до суду з електронним процесуальним документом:

звернення до суду з електронним процесуальним документом шляхом направлення його на офіційну електронну адресу суду є належним та допускається;

Належним способом звернення до суду з процесуальними документами в електронній формі є направлення їх через підсистему «Електронний суд», а спосіб звернення осіб, які беруть участь у справі, шляхом направлення підписаних електронних документів на офіційну електронну пошту судів не передбачений чинним цивільним процесуальним законодавством.

Однак, важливим є те, що у будь-якому разі заяви, що подаються до суду в електронній формі, повинні бути підписані електронним цифровим підписом. Інакше такі документи вважатимуться не підписаними та не прийматимуться до розгляду.

Крапку в питанні щодо доречності застосування пониженого коефіцієнту до судового збору в разі обрання такого способу подачі документів поставив ВС постановою від 16.11.2022 у справі №916/228/22. Суд вказав на те, що коефіцієнт 0,8 до ставки судового збору повинен застосовуватись, не дивлячись на раніше озвучені пропозиції Державної судової адміністрації не застосовувати його, поки ЄСІТС не запрацювала повністю.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст