Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи повинен прокурор сплачувати авансовий внесок при поданні заяви про відкриття виконавчого провадження?

Чи повинен прокурор сплачувати авансовий внесок при поданні заяви про відкриття виконавчого провадження?

30.11.2017
Автор:
Переглядів : 3224

При поданні до органів державної виконавчої служби заяви про відкриття виконавчого провадження прокурор повинен долучити документ про сплату стягувачем авансового внеску у разі, якщо останній не звільнений від його сплати.

Такого висновку дійшли суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій при розгляді скарги Заступника прокурора Вінницької області на дії державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Вінниці в якій просив визнати незаконним рішення останнього про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання у зв’язку з несплатою стягувачем авансового внеску.

Читайте статтю: Проблеми виконавчого провадження "по-новому" і шляхи їх рішення

Судами встановлено, що на виконання рішення Господарського суду Вінницької області від 29.09.2016 року у справі № 902/473/16 за позовом Заступника прокурора Вінницької області в інтересах держави - Вінницької міської ради в особі Комунального підприємства "Вінницяміськтеплоенерго" до фізичної особи-підприємця про стягнення коштів,– видано судовий наказ.

Прокуратурою Вінницької області подано до Центрального відділу державної виконавчої служби міста Вінниці Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області заяву про відкриття виконавчого провадження на підставі виданого наказу.

Однак, за результатами розгляду заяви старший державний виконавець на підставі п. 8 ч. 4 ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження» виніс повідомлення про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання у зв’язку з несплатою стягувачем (КП "Вінницяміськтеплоенерго") авансового внеску.

Обґрунтовуючи скаргу, прокурор зазначав, що інтереси держави у справі, в якій видано виконавчий документ, представляла прокуратура Вінницької області, а отже його звернення із заявою до органів ДСВ, є правомірним. Вважає, що дії державного виконавця порушують право прокурора брати участь у виконавчому провадженні та право на пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання у разі представництва інтересів громадянина або держави в суді, відповідно до п.2 ч. 1 ст.26 Закону України «Про виконавче провадження».

Читайте статью: Председатель ВККСУ Козьяков Сергей Юрьевич — о наиболее удачной части судебной реформы и будущем Верховном суде

Разом з тим, прокурор, покликаючись на ст. 26 вказаного Закону, вказував, що від сплати авансового внеску звільнені в тому числі державні органи.

Господарський суд Вінницької області ухвалою від 06.04.2017 року , залишеною в силі Рівненським апеляційним господарським судом постановою від 25.05.2017 року, відмовив скаржнику у задоволенні його скарги.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст