Головна Блог Новини Чи потрібна для перетину кордону відстрочка?

Чи потрібна для перетину кордону відстрочка?

05.09.2024
Переглядів : 1333

Вимоги до переліку документів, які необхідно пред'явити при перетині кордону, врегульовані Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57

В Правилах немає прямо визначеної вимоги надати підтвердження оформленої відстрочки від призову.

Разом з тим, не по всіх можливих підставах для перетину кордону чітко визначені вимоги для документів, які необхідно пред'явити.

Так, наприклад, чітко визначено Правилами перелік необхідних документів для таких випадків:

  • перетин кордону особою з інвалідністю
  • супровід дружини з інвалідністю
  • супровід одного з батьків чи батьків дружини з інвалідністю І чи ІІ групи
  • супровід дитини з інвалідністю або дитини, хворої на тяжкі захворювання
  • супровід особи, яка потребує постійного догляду
  • супровід особи, визнаної судом недієздатною.

Разом з тим, Правила не визначають вимоги до документів, наприклад, для багатодітних, для заброньованих, для визнаних тимчасово непридатними, тощо.

Але існує п. 2-6 Правил, який зазначає: "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Користуйтеся консультацією: Постійний догляд за членом сім'ї як підстава для оформлення відстрочки

Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.". Тобто ця норма розповсюджується на тих, хто має право на відстрочку, але не зазначений в інших пунктах Правил.

Крім того, нагадую, що Закон вимагає від чоловіків у віці від 18 до 60 років пред'являти на кордоні військово-обліковий документ

На практиці ж розповсюдженою є вимога прикордонників надати документальне підтвердження оформленої відстрочки. Особливо це стосується випадків, коли право на перетин кордону згідно Правил є, а права на відстрочку може і не бути (наприклад, супровід онуком бабусі з інвалідністю).

Я на консультаціях завжди раджу мати при перетині кордону вже оформлену відстрочку. В противному випадку існує ризик не просто отримати відмову в перетині кордону, а навіть не доїхати до пункту пропуску, а бути доставленим до найближчого ТЦК для вирішення питання про можливу мобілізацію.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст