Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи можна вважати «встановленою обставиною» все, що написано в рішенні суду, яке набрало чинності?

Чи можна вважати «встановленою обставиною» все, що написано в рішенні суду, яке набрало чинності?

02.07.2019
Автор:
Переглядів : 5941

На початку травня юридичну спільноту сколихнула постанова Касаційного цивільного суду від 6.05.2019. Спробуємо розібратися не тільки в тому, як позиція, викладена в ній, вплине на тлумачення нікчемності правочинів, предметом яких є нерухомість, та в правових наслідках таких правочинів, укладених у простій письмовій формі, а й у глибших юридичних проблемах, що стали очевидними після прийняття зазначеної постанови. (Джерело: ЗіБ)

Підстави недійсності за ЦК УРСР

Спочатку розглянемо обставини справи №522/4687/14ц. Мати позивача була власницею гаража. По її смерті позивач успадкував цей гараж, а ще за рік продав його іншій особі (при цьому відповідний договір купівлі-продажу від 9.09.2003 укладений у простій письмовій формі). Через деякий час позивач подарував спірний гараж ще одній особі. Проте заочним рішенням Приморського районного суду м.Одеси від 14.07.2016 у справі №522/4907/16-ц, яке набрало чинності 2.08.2016, визнано недійсним відповідний договір дарування (хоча він був нотаріально посвідчений, а речове право — зареєстроване).

Як зазначив КЦС, суди нижчих інстанцій встановили, що договір купівлі-продажу, який було укладено в простій письмовій формі, не оспорений та не визнаний недійсним, а тому спірний гараж належить на праві власності Особі 1.

У цьому випадку потрібно відразу звернути увагу на те, що договір купівлі-продажу укладений ще до набрання чинності Цивільним кодексом 2004 р.

Тобто на момент його укладення керувалися ЦК УРСР 1963 р. У зв’язку із цим між покупцем і продавцем виникли цивільні майнові правовідносини, що регулювалися правилами розд.І гл.3 «Угоди» та розд.IІ гл.20 «Купівля-продаж» ЦК УРСР.

Безпосередньо кодекс містив вимоги лише щодо нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу житлового будинку та будівельних матеріалів (стст.227—2271 ЦК УРСР). У разі купівлі-продажу інших об’єктів спеціальних вимог стосовно форми такого договору не висувалося. Відповідно до ч.1 ст.47 ЦК УРСР нотаріальне посвідчення угод обов’язкове тільки у випадках, зазначених у законі. Недодержання в цих випадках нотаріальної форми призводить до недійсності угоди з наслідками, передбаченими в ч.2 ст.48 кодексу.

До речі, ЦК УРСР узагалі не передбачав поділу правочинів на нікчемні та оспорювані за характером їх недійсності. Однак відсутність нотаріальної форми правочину у випадках, коли вона є обов’язковою, призводила до наслідків, які є подібними до сучасного тлумачення поняття «нікчемність».

Пленум Верховного Суду України в постанові «Про судову практику в справах про визнання угод недійсними» від 28.07.78 №3 (зі змінами й доповненнями, внесеними постановами Пленуму ВСУ від 25.12.92 №13 та від 25.05.98 №15) роз’яснив, за яких підстав угода може бути визнана недійсною судом. Відповідно до п.4 цієї постанови з підстав недодержання нотаріальної форми визнаються недійсними тільки ті угоди, які згідно із чинним законодавством підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню, зокрема договори довічного утримання, застави, купівлі-продажу, у тому числі під час придбання на біржових торгах, міни або дарування житлового будинку (квартири) чи його (її) частини.

Гараж у паралельних світах

Чи можна поширювати положення ст.227 ЦК УРСР, яка встановлює обов’язок нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу житлового будинку, на купівлю-продаж гаража? Суди, предметом розгляду яких є права на спірний гараж, однозначно виходять із того, що в даному випадку договір купівлі-продажу від 9.09.2003 мав бути нотаріально посвідченим. Наприклад, у рішенні Приморського районного суду м.Одеси від 23.10.2018 сказано: «…за змістом ч.1 ст.227 ЦК УРСР від 1963 р., закону «Про нотаріат» та інших норм законодавства, що діяло на той час, укладений сторонами договір купівлі-продажу гаража, який відноситься до об’єктів нерухомого майна, підлягав обов’язковому нотаріальному посвідченню під страхом його недійсності». Про які положення «закону «Про нотаріат» та інших норм законодавства» йдеться, можна тільки здогадуватися.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст