Головна Блог Новини Мобілізація - чи законно вручати повістки на вулиці або блокпості

Мобілізація - чи законно вручати повістки на вулиці або блокпості

14.04.2022
Переглядів : 20546

3 березня 2022 року вийшов Закон Верховної Ради «Про мобілізацію», яким указ президента був затверджений. Оголошена і проводиться загальна мобілізація впродовж 90 діб з дня набрання Указом чинності.

Кого зараз мобілізують в Україні

Всього передбачено 4 хвилі мобілізації. Мобілізація проводиться на загальних підставах для всіх верств населення.

Перша черга — це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили за контрактом або в одній з хвиль мобілізації.

Друга черга (яка проходить зараз) — військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри ВУЗів як офіцери запасу і яких не закликали під час попередніх мобілізаційних кампаній.

Громадський резерв — громадяни, у яких немає вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу. Їх можуть залучити для комплектування Збройних Сил та інших військових формувань виключно в особливий період.

За даними ЗСУ, майже 100 % резервістів, які перебували на обліку, вже прибули у свої бойові військові частини і сьогодні виконують завдання з оборони.

Користуйтеся консультацією: Повістка у військкомат: види повісток, правила та порядок вручення та відповідальність за неявку

Чи відправлять відразу воювати на передову?

Ні. Громадяни, які не проходили раніше службу, але були мобілізовані, в обов'язковому порядку направляються в навчальні центри ЗСУ, де проходять відповідну підготовку, а вже після цього — у військові частини.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст