Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи може адвокат бути ФОПом, або як оптимізувати податкове навантаження в адвокатській діяльності

Чи може адвокат бути ФОПом, або як оптимізувати податкове навантаження в адвокатській діяльності

07.04.2019
Автор:
Переглядів : 21326

В адвокатській спільноті існує думка про те, що адвокат не може бути фізичною особою - підприємцем. Ці твердження загалом ґрунтуються на положеннях діючого Закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльніть”, зокрема на положенях статей 13-15 та 18, які передбачають форми здійснення адвокатської діяльності. Окремі представники органів адвокатського самоврядування в регіонах навіть вважають, що державна реєстрація особи що є адвокатом в яксті ФОПа з метою використання спрощеної системи оподаткування прямо заборонена.

Разом з тим, контролюючі органи вважають, що особи, які перебувають на обліку в податкових органах як фізичні особи-підприємеці - платники єдиного податку, а також здійснюють незалежну професійну діяльність як адвокати мають платити двічі Єдиний внеск на загальнообовязкове державне соціальне страхування як для платника, який провадить незалежну професійну діяльність та для фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.

ТЕМА: ДФС: ФОП не може здійснювати адвокатську діяльність, а щодо доходів отриманих від адвокатської діяльності спрощена система оподаткування не застосовується (від 21.03.2017 № 3782/К/99-99-13-02-03-14)

Проте системний аналіз норм законодавства приводить до висновку, що такі твердження є безпідставними.

Статтею 42 Конституції україни встановлено, що кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулює Податковий кодекс України, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

За визначенням підпункту 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України самозайнята особа - платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Користуйтеся консультацією: Адвокат-«незалежник» не получил доход: уплачивать ли ЕСВ - позиція ДФС

Відповідно до пункту 65.1 статті 65 14 Податкового кодексу України, взяття на облік фізичних осіб - підприємців у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, наданих державним реєстратором згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст