Головна Блог Новини Через 5 років генерал Назаров все ж таки отримав вирок за збиття літака ІЛ-76, але поки що поліція не поспішає брати його під варту

Через 5 років генерал Назаров все ж таки отримав вирок за збиття літака ІЛ-76, але поки що поліція не поспішає брати його під варту

14.12.2020
Автор:
Переглядів : 2451

Дніпровський апеляційний суд виніс рішення у справі генерала ЗСУ Віктора Назарова, якого звинувачують у недбалому ставленні до військової служби в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків. А саме до збиття терористами літака ІЛ-76 та смерті 49 військовослужбовців.

У грудні 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді розпочався тривалий судовий процес. Вирок з’явився у березні 2017 року. Генерала засудили до 7 років в’язниці. Назаров не погодився і, залишаючись на свободі, оскаржував рішення в апеляції.

Тепер вирок набув законної сили і наступного тижня поліція вже може взятися за його виконання, а саме відправити Назарова за ґрати.

Замисел командира

На початку червня 2014 році з початком війни на Сході країни українські військові втрачали контроль над аеропортом Луганська і саме летовище фактично перебувало в облозі бойовиків. Захоплення терористами аеропорту різко змінювало співвідношення сил. Тому утримання Луганського аеропорту стало стратегічним завданням.

11 червня 2014 року на території штабу АТО в селі Довгеньке Ізюмського району Харківської області, військовослужбовцями штабу АТО під керівництвом Віктора Назарова розроблений Замисел застосування сил та засобів Збройних Сил України та інших військових формувань щодо прикриття військового кордону. Того ж дня Замисел підписав керівник АТО Віктор Муженко.

Йшлося про посилення дислокованої в аеропорту Луганська тактичної групи групи «Славутич. Планували перевезти додаткові сили і засоби повітряним транспортом.

В ніч з 13 на 14 червня 2014 року з Дніпропетровська до аеропорту Луганська з військовослужбовцями та майном збиралися летіти три літаки ІЛ-76 з десятихвилинним інтервалом в режимі радіомовчання, з вимкненими аеронавігаційними вогнями. Знеструмлену злітну смугу мали підсвічувати фарами автомобіля.

Територія аеропорту обстрілювалася. Але як пригадував пілот одного з літаків, генерал Черепенько особисто його запевнив, що літакам буде забезпечено прикриття. 14 червня 00 год. 30 хв. у Луганському аеропорту першим приземлився літак Мимрікова, а літак командира Бєлого, почали обстрілювати. Мимріков побачив вибух у повітрі і зрозумів, що літак, який летів слідом, збито. Після цього командиру третього літака Пасіченку дали команду повернутися на аеродром у Мелітополь. Літак, що загорівся впав на землю за межами аеропорту на відстані 5-8 км на схід від Луганська. Екіпаж першого літака, під командуванням Мимрікова, не міг злетіти через постійні обстріли терористичними групами і протягом тижня залишався в Луганському аеропорту, оточеному терористами.

Військове керівництво знало, що політ на аеродром Луганська буде здійснюватися, в тому числі, над територією противника.

З’ясувалося, що вдень і ввечері 13 червня 2014 року співробітники штабу Антитерористичного центру при СБУ передавали до штабу АТО інформацію, що дві групи бойовиків вирушили до Луганського аеропорту, озброєні переносними зенітно-ракетними комплексами і мають намір збивати всі літаки при посадці чи зльоті. Інформацію співробітники СБУ зафіксували під час прослуховування телефонної розмови учасників терористичної організації. Інформацію включили до довідок з оперативної обстановки в районі проведення АТО станом на 16 і 20 годину 13 червня 2014 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст