Головна Блог Аналітична стаття Статті Бюджетне відшкодування ПДВ, сутність та механізм здійснення

Бюджетне відшкодування ПДВ, сутність та механізм здійснення

31.03.2021
Переглядів : 16900

Зміст:

Перш ніж перейти власне до питання, що ж собою являє бюджетне відшкодування, необхідно розуміти правову природу податку, якого стосується таке відшкодування.

Мова йде звичайно про податок на додану вартість. Цей вид податку використовується мабуть у всіх розвинених країнах світу із різними процентними ставками.

Основні цілі, що може досягти держава, запровадивши ПДВ це стримування економічних процесів з надмірного виробництва і наповнення державної казни.

ПДВ займає особливу роль у системі бюджетоутворення, оскільки має дуже широку базу оподаткування (стосується товарів, робіт і послуг на всіх етапах і процесах виробництва), що забезпечує і великі надходження до бюджету.

Отже, ПДВ включається в ціну товарів (робіт або послуг), як «націнка» і сплачується покупцем – кінцевим споживачем. Однак обов’язок перерахувати суму ПДВ до бюджету покладається на продавця, що є податковим агентом.

В свою чергу, податковий агент, що є платником ПДВ формує у своєму податковому обліку два показника:

  • податковий кредит, якщо роз’яснювати дуже спрощено, це сума накопиченого платником податку ПДВ за придбаними товарами, роботами, послугами;
  • податкові зобов’язання, що є сумою податку, оплаченого покупцями у складі ціни товару і підлягає сплаті до бюджету.

Законодавцем передбачено механізм відшкодування даного податку за певних умов.

У відповідності до ПК України, заявити та відшкодувати за рахунок бюджету можна суму від’ємного значення, яка виникла внаслідок існування різниці між двома показниками: сумою податкових зобов’язань та сумою податкового кредиту (п. 14.1.18. ст.14 ПК України).

Тобто, сума податкового кредиту повинна бути більшої, ніж сума зобов’язань, що виникли за наслідками продажу товарів, робіт (послуг).

Отже, від’ємне значення податкового зобов’язання виникає коли платник податку сплатив більшу суму, ніж це передбачено ПК України. Тобто під «бюджетним відшкодуванням» насправді розуміється повернення суми надміру сплаченого податку, які тимчасово перебувають у розпорядженні Державного бюджету України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст