Головна Блог Аналітична стаття Статті Блокування сайтів: судова практика розділилася

Блокування сайтів: судова практика розділилася

10.12.2019
Автор:
Переглядів : 5165

Фахівці вважають, що блокування веб-сайтів на підставі судових ухвал є сумнівною практикою, пише sud.ua

Нещодавно соцмережами прокатилася хвиля обурення ініціативами влади щодо регулювання діяльності ЗМІ. З цього приводу пройшли парламентські слухання на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

Аби привернути увагу до загроз свободі слова в Україні, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) 04.12.2019 року вимушена була провести публічне обговорення ініціатив Міністерства культури, молоді та спорту щодо долі медіапростору .

Однією із форм впливу на свободу слова в України є блокування інтернет-ресурсів, яке досі не припиняється. На думку юристів та представників інтернет-спільноти, атаки на інтернет-ресурси руйнують господарську діяльність підприємств та ведуть до політичної цензури.

Нерозуміння у бізнес-спільноти викликає накладення арештів на «майнові права інтелектуальної власності користувачів», що, на думку юристів, є абсурдом, оскільки ніяких майнових прав у користувачів на веб-сайт не виникає.

Крім того, речовими доказами можуть бути лише матеріальні об’єкти. Сайт не має матеріального виміру, тому не може бути речовим доказом.

Нарешті, слідчі не обґрунтовують належним чином необхідність зберігання доказів. Власників сайту ніхто не заслуховує та їхньої думки не питає.

У суспільства до влади найбільше претензій через такі питання, як «супутні блокування», блокування великих ресурсів через один матеріал, відмова залучати до розгляду справ зацікавлених осіб.

Термін «collateral blocking» («супутні блокування») використовується за аналогією з «collateral damage» («супутній збиток»). Це відбувається, коли влада «килимовим методом» намагається викорінити якийсь незаконний контент. Прикладом такого блокування є Російська Федерація, яка практикує блокування «за компанію», тобто обмежує доступ до сайтів, яким ніхто не висував жодних претензій.

Читайте статтю: Правовий погляд на НА COOKIES, або як веб-сайти збирають інформацію про користувачів

З яких підстав блокуються сайти в Україні

Інтернету відома численна кількість прикладів блокування сайтів. Формально для цього в українському законодавстві існує єдина підстава, передбачена статтею 39 Закону України «Про телекомунікації». Відповідно до цієї норми, оператори телекомунікацій зобов’язані:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст