Головна Блог Новини Автокефалія для чайників

Автокефалія для чайників

24.06.2016
Переглядів : 2146

Про гібридну автокефалію та про те, що буде, й чого не буде на Соборі...

Сьогодні всі погляди нашого суспільства прикуті до Всеправославного Собору, який триває на Кріті з 19 по 27 червня. Так чи інакше з ним пов'язані надії на вирішення головної української церковної проблеми.

Втім, помилково чекати на вирішення цієї проблеми саме на нинішньому Соборі. Повторимо, українського питання нема в порядку денному. Собор - просто етап, який мав минути, щоб події розгорталися у правильному для нас напрямку. Це подія, яка має відбутися, щоб розв'язати руки першому по честі православному патріарху Варфоломію.

ЗХгадайте новину: Вперше в історії зустрілись Глава Римо-католицької церкви ПАПА Франциск і патріарх Московський і всєї Русі Кирило

СИТУАЦІЯ СТАНОМ НА СЬОГОДНІ

В Україні є три православні церкви.

УПЦ МП. У Міністерстві юстиції вона значиться як УПЦ: свого часу ієрархи зняли доважок «МП», щоб не дратувати вірних.

На сайті Моспатріархії її зазначено так - «Українська Православна Церква є самокерованою Церквою з правами широкої автономії у складі Московського Патріархату». В УПЦ МП були різні періоди, але вона - яскравий приклад, що «самокерованість церкви» залежить лише від того, скільки широти надасть їй начальниця-патріархія. Так, її «самокерованість та широту автономії» ми можемо виразно бачити упродовж останніх років, коли начальство церкви цілеспрямовано перетворює її на фактично найбільш лояльну єпархію РПЦ.

УПЦ КП. Велика православна, але не визнана іншими церквами Диптиху (такий загальноприйнятий список церков) Церква.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст