Головна Блог Аналітична стаття Статті Аварія у стані крайньої необхідності: правові наслідки

Аварія у стані крайньої необхідності: правові наслідки

31.08.2016
Автор:
Переглядів : 4107

Потерпілого у ДТП за участю «копів» направлятимуть до неіснуючого страховика.

Цього року питання компенсації шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, опинилося у топі найбільш обговорюваних правниками тем. І справа тут не в тому, що ДТП матимуть місце за будь-якої погоди чи політичного курсу, а передусім у новітній судовій практиці. Однак, виявляється, це лише один з нюансів, які має враховувати правник у цій категорії справ.

За участю спецавто

Ми вже торкались правової позиції Верховного Суду, висловленої в постанові від 20.01.2016 щодо права потерпілого на відшкодування шкоди за рахунок особи, яка її завдала (справа №6-2808цс15). Вірогідно, саме цей висновок найвищого судового органу додав популярності питанню компенсації шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, ще на початку року. А от що робити, коли винуватцем ДТП стає, наприклад, поліцейський автомобіль?

Згадайте новину: В Україні різко зросла кількість ДТП: аварій стало більше через п'яниць і дефіцит копів

Як виявилося під час тематичного семінару комітету з цивільного, сімейного та спадкового права Асоціації правників України, такі випадки непоодинокі, часто патрульні авто «підрізають» законослухняних водіїв, які чекають на світлофорах. Крім того, правоохоронці їздять на червоне світло, чим спричиняють зіткнення з іншими автомобілями.

Про особливості справ щодо ДТП за участю поліцейських учасникам семінару розповіли адвокат Дмитро Сакалюк та голова профільного комітету АПУ Роман Титикало.

«В поліцейських такі самі права й обов’язки, як і в інших учасників дорожньо-транспортної пригоди, — наголосив Д.Сакалюк, — і вони жодної переваги не мають».

Адвокат зауважив, що під час патрулювання поліцейська сирена має бути вимкнена, так само як і червоне світло, миготіти у цей час можна тільки синім. «Якщо ж миготить і червоне, і синє, і сирену ввімкнено, в них, звісно, є переваги», — визнав він.

Водночас з’ясувалося: якщо шкоду завдано з вини поліцейських, у будь-якому випадку за це має відповідати управління патрульної служби, тож до нього можна й треба подавати позов про компенсацію шкоди.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст