Головна Блог Аналітична стаття Статті ЮКОС в судах Гааги: арбітраж і окружний суд - позиції різні щодо стягнення 50 млрд.$ з Росії

ЮКОС в судах Гааги: арбітраж і окружний суд - позиції різні щодо стягнення 50 млрд.$ з Росії

26.04.2016
Переглядів : 3522

Окружний суд Гааги скасував 6 арбітражних рішень (3 проміжні та 3 фінальні рішення) Постійної палати третейського суду (міжнародний арбітражний суд у Гаазі, яким у 2014 р. Росію було зобов'язано виплатити 50 млрд доларів компаніям Hulley Enterprises, Yukos Universal та Veteran Petroleum. Ці компанії були акціонерами збанкрутілої російської нафтової компанії ЮКОС. Як йдеться у рішенні у зв’язку зі скасуванням 3-х зазначених арбітражних рішень, Росія більше не зобов’язана сплачувати компенсацію колишнім акціонерам ЮКОСа.

Вспомните новость: Россия по-видимому больше не будет выполнять решения международных судов, которые не выгодны ей

Окружний суд Гааги погодився з доводами Росії, визнавши, що у третейського суду не було юрисдикції для розгляду спору в рамках Договору до Енергетичної хартії, який Росія підписала, але не ратифікувала.

У рішенні вказано на 4 статті Договору до Енергетичної хартії, які відіграють важливу роль:

- ст. 26 охоплює регулювання спорів між іноземним інвестором та стороною Договору до Енергетичної хартії;

- ст. 39 передбачає, що договір повинен бути ратифікований підписантами;

- ст. 44 визначає, що умовою набрання чинності договором є ратифікація певною державою;

- ст. 45 визначає, що кожна сторона, яка підписала договір, погодилася з тим, що тимчасово до набрання чинності договору, його норми діють у тій частині, яка не суперечить Конституції, законам чи нормативним актам держави.

Суд дійшов висновку, що формулювання ст. 45 вимагає експертизи, чи суперечить кожне окреме положення окремої статті Договору до Енергетичної хартії конституції та законам відповідної держави. Така інтерпретація ст. 45 відрізняється від тлумачення арбітрів.

Згадайте новину: Акціонерів "ЮКОСа" залишили без $50 млрд: Гаага задовольнила скаргу Росії, але є надія на оскарження рішення

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст