Головна Блог Аналітична стаття Статті Анулювання статусу платника єдиного податку: як відновити і що робити?

Анулювання статусу платника єдиного податку: як відновити і що робити?

04.03.2021
Переглядів : 6191

Для малого бізнесу статус платника єдиного податку є надзвичайно цінним з огляду на те, що завдяки йому можна суттєво зекономити кошти та спростити ведення мікробізнесу. Втім, нерідко єдинник неочікувано, а інколи і випадково дізнається, що він вже не є платником єдиного податку.

Що робити та яку стратегію обрати – далі у цій публікації.

1. КОЛИ АНУЛЮЄТЬСЯ РЕЄСТРАЦІЯ ПЛАТНИКОМ ЄДИНОГО ПОДАТКУ?

Податковий кодекс присвячує порядкам реєстрації та анулювання реєстрації платників єдиного податку окрему статтю – двісті дев’яносто дев’яту. Ця стаття містить багато відсилань до інших пунктів та статей кодексу, а отже для не-юриста є доволі заплутаною і складною.

Якщо коротко, то анулювання реєстрації платником єдиного податку (далі – просто «анулювання») відбувається за рішенням відповідного Головного управління ДПС у трьох основних випадках:

1) Платник єдиного податку сам подав відповідну заяву;

2) Діяльність юридичної особи або фізичної особи-підприємця припинено;

3) Платник єдиного податку порушив вимоги податкового законодавства.

Якщо перші два випадки є безспірними, то останній нерідко тягне за собою оскарження, а отже приділимо увагу саме йому.

Порушення податкового законодавства, наслідком яких є анулювання, в свою чергу поділяються на такі:

  • Для єдинників І-ІІІ груп:
    • Перевищення встановленого обсягу доходу («ліміту»);
    • У випадку здійснення розрахунків у негрошовій формі («бартер»);
    • Здійснення діяльності за КВЕДами, які не дають право на використання спрощеної системи оподаткування, вимогам щодо організаційно-правових форм, а також за видами діяльності, що не зазначені у реєстрі платників єдиного податку;
    • Перевищення встановленої кількості найманих працівників;
    • Наявність податкового боргу впродовж двох кварталів поспіль (причому борг має бути наявним на перше число кожного місяця впродовж цих двох кварталів і становити не менше, ніж 3 060 грн).
  • Для єдинників ІV групи – недотримання вимоги щодо частки сільгоспвиробництва (вона менше, ніж 75 відсотків) та щодо строків подання передбаченої для таких суб’єктів податкової звітності (річної податкової декларації, загальної та звітної декларації, розрахунку частки сільгоспвиробництва, відомостей про наявність земельних ділянок).

Позбавлення статусу платника єдиного податку завжди відбувається з першого числа наступного кварталу (тобто, якщо порушення мало місце у перший місяць кварталу, анулювання відбудеться аж через два місяці, а до того єдинник продовжує перебувати на спрощеній системі оподаткування).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст