Головна Блог Аналітична стаття Статті Антикорупційна експертиза відео-, звукозапису. Частина 2

Антикорупційна експертиза відео-, звукозапису. Частина 2

04.04.2023
Переглядів : 1339

Войовнича безграмотність – це відзнака часу. Розумієш, не розумієш, але доцільність найголовніше. А якщо це антикорупційна справа – то це вже зазвичай.

Читайте також: "Антикорупційна експертиза відео-, звукозапису" Частина 1

До невтішного висновку я вкотре прийшов як захисник у антикорупційній справі, де стороною обвинувачення було призначено судову експертизу відео-, звукозапису до ДНДЕКЦ МВС України.

Я почав вивчати цю експертизу та побачив, що для ідентифікації диктора за голосом та мовленням було використано програмний комплекс SIVE BASE та методичні рекомендації до нього.

Я звернувся с запитом до Міністерства юстиції та отримав відповідь, що реєстрації у Реєстрі методик зазначених методичних рекомендацій немає.

З цього випливає, що експертиза зроблена з порушенням чинного законодавства. Але розумію, що цього може бути замало для ВАКС (на жаль). Працюю далі та звертаюся з проханням до ДНДЕКЦ МВС України надати методичні рекомендації. Отримую відповідь від ДНДЕКЦ МВС України, що ця інформація – інформація з обмеженим доступом. Міркую так – гаразд, раз сторона обвинувачення розібралася з цією експертизою за відсутності методики до програмного комплексу SIVE BASE та їм все зрозуміло, то і я в дурнях не ходив ніколи. Спробую сам.

*

У експертизі наявні чотири гістограми.

1). В експертизі у гістограмі основного тону зразка голосу й мовлення та фономатеріалу диктора по вісі Х у висновку експерта зазначена «висота основного тону» у Гц від 66 до 222, та по вісі У – одиниці виміру не вказані.

Зазвичай гістограма основного тону голосу може мати вісь X діапазон частот (у герцах), та вісь Y – кількість разів, коли основний тон голосу перебував у певному діапазоні частот. Наприклад, якщо ми записали голос чоловіка, то основний тон голосу, найімовірніше, перебуватиме у діапазоні від 100 до 300 Гц.

Тобто «висота основного тону» – нісенітниця, вигаданий термін. Ба більше, цей діапазон частот (від 66 до 222 Гц) відповідає низьким або глибоким тональностям голосу, які зазвичай називаються грудним голосом чи басом. Чи варто казати, що наш підзахисний аж ніяк басом не говорить.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст