Головна Блог Аналітична стаття Статті Антикорупційна експертиза відео-звукозапису

Антикорупційна експертиза відео-звукозапису

03.04.2023
Переглядів : 1206

Войовнича безграмотність – це ознака часу.

Розумієш, не розумієш, але доцільність найголовніше. А якщо це антикорупційна справа – то це вже зазвичай.

До такого невтішного висновку я вкотре прийшов будучи захисником у антикорупційній справі, де стороною обвинувачення було призначено судову експертизу відео-звукозапису до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (далі – ДНДЕКЦ МВС України). Я почав вивчати цю експертизу, та побачив, що для ідентифікації диктора за голосом та мовленням було використано програмний комплекс «Sive Base» та методичні рекомендації до нього.

Читайте статтю: Як працювати з експертними висновками, коли вони не вашу користь (приклад запитань експерту)

Відповідно до ст.8 Закону «Про Судову експертизу» «Методики проведення судових експертиз (крім судово-медичних та судово-психіатричних) підлягають атестації та державній реєстрації в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України». Згідно з п.8 Порядку атестації та державної реєстрації методик проведення судових експертиз: «Державна реєстрація методик проводиться Мін'юстом, який є держателем Реєстру методик проведення судових експертиз (далі - Реєстр) і визначає організаційні та методологічні принципи його ведення». Я звернувся із запитом до Міністерства Юстиції, та отримав відповідь, що реєстрації у Реєстрі методик зазначених методичних рекомендацій немає. З цього випливає, що експертиза зроблена з порушенням чинного законодавства. Але розумію, що цього може бути замало для ВАКС (на жаль).

Працюю далі, та звертаюся з проханням до ДНДЕКЦ МВС України надати методичні рекомендації. Отримую відповідь від ДНДЕКЦ МВС України, що ця інформація – інформація з обмеженим доступом. Ага, секретний закон Ньютона!!!

Міркую так – гаразд, раз сторона обвинувачення розібралася з цією експертизою за відсутності методики до програмного комплексу SIVE BASE та їм все зрозуміло, то і я в дурнях не ходив ніколи. Спробую сам. Доходжу до результатів ідентифікаційного дослідження із застосуванням програмного забезпечення SIVE BASE. Там для контрольного зразка та для зразка диктора побудовані гістограми висоти основного тону, максимальної гармоніки, тембру та частоти голосу, тобто чотири гістограми. Для кожної пораховані наступні статистичні характеристики.

1). Мінімум (тут усе зрозуміло) – це статистична характеристика, яка є найменшим значенням у наборі даних. У статистиці щонайменше використовується для опису нижньої межі значень у вибірці або генеральній сукупності.

2). Максимум (тут усе зрозуміло) – це статистична характеристика, яка є найбільшим значенням у наборі даних. У статистиці максимум використовується для опису верхньої межі значень у вибірці чи генеральній сукупності.

3). Значення (що це таке????)– це, найймовірніше, переклад з англійської терміну mean. Українською перекладається як математичне очікування. Математичне очікування – це одна з основних характеристик випадкової величини, що показує середнє значення її значень.

4). Статистична характеристика відхилення. (що мав на увазі автор, ну як зрозуміти????) Як статистична характеристика, відхилення – це міра розкиду даних навколо їхнього середнього значення. Вона може бути виміряна за допомогою різних заходів, таких як дисперсія, стандартне відхилення та середнє абсолютне відхилення.

Читайте статтю: Антикорупційна експертиза - дослідження «може тривати дні, місяці та роки» (це дослівна цитата)!

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст