Головна Блог Аналітична стаття Статті Аналіз судової практики ВС/ККС щодо допустимості висновку СМЕ за відсутності в матеріалах кримінального провадження медичної документації

Аналіз судової практики ВС/ККС щодо допустимості висновку СМЕ за відсутності в матеріалах кримінального провадження медичної документації

05.03.2020
Автор: Дмитро Г.
Переглядів : 21600

21.02.2020 адвокатом Несіновим О.М. на даному ресурсі було опубліковано статтю під назвою "Про право відступу від попередньої правової позиції ВС з огляду на положення Конституції та загальні засади кримінального провадження".

У статті, серед іншого, зроблено аналіз випадків відступу ВС від своїх попередніх правових позицій, в результаті чого дуже часто погіршуються становище засудженого, обмежуються права сторони захисту, що фактично слугує засобом допомоги стороні обвинувачення.

Для прикладу наведено висновок ВС/ККС, викладений у постанові від 12 серпня 2019 року у справі № 555/456/18, згідно з яким:

"Відсутність в матеріалах кримінального провадження медичної документації потерпілого, на яку посилається судово-медичний експерт, та не відкриття її стороні захисту відповідно до ч. 12 ст. 290 КПК, виключає допустимість залучення як доказів як самої медичної документації, так і висновку експерта, формування якого здійснювалося на основі цієї документації".

Далі наводиться відступ від вказаної правової позиції та наводиться висновок ВС/ОП ККС, викладений у постанові від 27.01.2020 у справі № 754/14281/17, за яким:

"відсутність у матеріалах кримінального провадження медичних документів, на підставі яких сформовано висновок експерта, невідкриття цих документів стороні захисту на стадії виконання ст. 290 КПК не є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону в аспекті ст. 412 вказаного Кодексу, автоматично не тягне за собою визнання експертного дослідження недопустимим доказом й скасування на підставі п. 1 ч. 1 ст. 438 КПК судових рішень, якщо зазначені документи було отримано у визначеному законом порядку, і згадана сторона не клопотала про надання доступу до медичних документів або при здійсненні судового чи апеляційного провадження їй було забезпечено можливість реалізувати право на ознайомлення з такими документами".

Автором статті робиться акцент на незабезпеченні Верховним Судом сталості та єдності судової практики на прикладі вищезазначений рішень, та проводиться критичний аналіз позиції Об'єднаної палати ККС ВС, оскільки така, на його думку, "зіграла на руку" стороні обвинувачення.

Моя стаття буде свого роду ремаркою на вищезгадану публікацію в аспекті правильного розуміння змісту наведених судових рішень касаційного суду.

Незважаючи на гучні заголовки публікацій рішень ВС по вказаним справам, фактичні обставини в них є різними і не все так однозначно.

І. Постанова ВС/ККС від 12.08.2019 у справі № 555/456/18.

В даній справі підставою для ухвалення ВС відповідного рішення слугували 2 моменти:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст