Головна Блог Новини Алкоголь за кермом! Цікава інфографіка

Алкоголь за кермом! Цікава інфографіка

31.05.2019
Переглядів : 3870

Керування автомобілем в стані алкогольного сп’яніння є одним із найбільш тяжких порушень правил дорожнього руху, яке несе в собі високий рівень суспільної небезпеки, незважаючи на це статистика вказує лише на зростання випадків вчинення даного правопорушення. Важко сказати, що саме спонукає водіїв вчиняти подібного роду правопорушення, адже кожен з них знає про наслідки його вчинення.

Для повного розуміння такої проблеми як алкоголь за кермом та наслідків які вона несе, слід звернутись до статистики офіційно зареєстрованих випадків в Україні.

Така велика кількість справ за керування автомобілем в стані сп’яніння свідчить про цілковите ігнорування водіями не тільки встановлених правил, а й інстинкту самозбереження, адже постійно трапляються випадки ДТП з фатальними наслідками до яких причетні нетверезі водії.

Слід звернути увагу, що тенденція п’яних водіїв тільки зростає. Так, в 2018 році загальна кількість відкритих справ за «алкогольною» статтею в порівнянні з 2017 роком збільшилась майже на 6%.

Незважаючи на сумну статистику, з боку законодавця не було зроблено жодних вагомих спроб щодо вирішення цього соціально небезпечного явища.

Єдиним кроком законодавця в бік розв’язання даної проблеми стало виокремлення даного правопорушення як кримінального проступку та чергове збільшення штрафу, але радіти поки ще рано.

Слід нагадати, що не так давно Законом № 1446-VIII від 07.07.2016 вже було збільшено суми штрафів за нетверезе керування автомобілями, але з огляду на статистику, яка вказує лише на щорічне збільшення справ за ст. 130 КУпАП, великі штрафи не лякають наших водіїв.

Вирішити проблему суто збільшивши штраф не вдасться, інше питання статус кримінального проступку та страх у водіїв перед можливою судимістю.

Наразі виникає багато запитань щодо процедури затримання, вручення підозри та повноважень дізнавача, який фактично і буде розслідувати такі кримінальні проступки.

Окремим питанням також залишається процедура проведення огляду на стан алкогольного сп’яніння. Змінами передбачено, що медичне освідування буде проводитися протягом трьох годин з моменту затримання особи, яка вчинила кримінальний проступок.

Самим кримінально процесуальним кодексом, в рамках якого буде проводиться дізнання таких правопорушень наразі не передбачено процедури проведення огляду на стан алкогольного сп’яніння, тому незрозуміло як саме буде виглядати процедура його проходження, та чи будуть внесені зміни в діючий порядок.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст