Головна Блог Аналітична стаття Статті Аграрні розписки – ефективний шлях залучення коштів в агробізнес

Аграрні розписки – ефективний шлях залучення коштів в агробізнес

21.02.2018
Переглядів : 4171

Терміново потрібні гроші для удобрення ґрунту, посіву, закупівлі насіння, паливно-мастильних матеріалів чи сільськогосподарської техніки? Вихід є – аграрна розписка це швидко, дієво, а головне прибутково!

Аграрна розписка є порівняно новим, проте дієвим фінансовим інструментом, пристосова­ним до по­треб ма­лих і се­редніх сіль­госпви­роб­ників для залучення швидких і дешевих сезонних грошей у бізнес, так як передбачає спро­ще­ну про­це­ду­ру оформлен­ня до­ку­ментів, ло­яльніші ви­мо­ги до за­ста­ви.

На сьогодні на території України 53% від усієї кількості аграрних розписок видано середніми сільськогосподарськими виробниками та 36% малими сільськогосподарськими виробниками під заставу певного виду сільськогосподарської продукції (кукурудза, соняшник, пшениця, соя, ріпак та ін.). Кількість виданих аграрних розписок росте, на сьогодні їх видано більше 190-ти (107 з яких виконано). Загальна сума коштів, залучених за ними, сягнула понад 1,3 млрд. гривень. Досі не було зафіксовано жодного дефолту по аграрним розпискам.

Механізм укладення аграрних розписок фактично почав працювати в 2015 році після затвердження Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з Міністерством юстиції України наказу «Про запровадження пілотного проекту з відпрацювання технології введення в обіг аграрних розписок» та початком функціонування Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні».

Першим кредитором стала юридична особа, а саме, сільськогосподарське підприємство «Комбікормовий завод». У 2016 році кредити під аграрні розписки активно почав видавати ПАТ «Агро­про­с­періс Бан­к», а в подальшому і ПАТ «ОТП Банк», Piraeus Банк.

Проект «Аграрні розписки в Україні» фінансується Міжнародною фінансовою корпорацією, членом групи Світового банку, в партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні.

Міністерство аграрної політики України, нарівні з Міністерством юстиції України, відіграє провідну роль у впроваджені механізму аграрних розписок на державному рівні.

На даний момент аграрні розписки можна використовувати у восьми областях України, оскільки наразі запроваджується пілотний проект з відпрацювання технології введення в обіг такого цінного паперу (Полтавська, Харківська, Черкаська, Вінницька, Тернопільська, Хмельницька, Миколаївська та Сумська). Вінницька та Полтавська області лідирують за кількістю виданих розписок.

Очікується, що до початку весняного сезону 2018 року аграрні розписки працюватимуть у кожній області. Тож на сьогоднішній день представники проекту проводять серію навчальних тренінгів для нотаріусів і кредиторів.

Поняття аграрної розписки надає Закон України «Про аграрні розписки», відповідно до якого аграрна розписка є товаророзпорядчим документом, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах.

За своєю суттю – це угода між сільськогосподарським товаровиробником(позичальником) та кредитором (дистриб’ютором, постачальником, зернотрейдером, банком).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст