Головна Блог Аналітична стаття Статті Адвокатська монополія: що про це думають юристи?

Адвокатська монополія: що про це думають юристи?

09.04.2016
Переглядів : 4879

Після реєстрації ініційованого Президентом законопроекту №3524 «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» в юридичних колах почалася дискусія щодо необхідності широкої монополії адвокатури.

Згадайте новину: «Проадвокатский» проект – адвокатская монополия: а кто-нибудь вспомнит, что это неконституционно?

Даним законопроектом Конституція України доповнюється статтею 131-2, яка, зокрема передбачає, що для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура, і виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення, за винятком окремих випадків. Крім того, змінюється стаття 59 Конституції України, і замість правової допомоги громадянам України буде гарантуватись «професійна правнича допомога».

Думки представників юридичної професії з цього питання збирала газета «Право на справедливий суд».

Адвокат Олег Новинський, Київ:

- Світом править Капітал, вважав К. Маркс. Під кожною сучасною реформою, куди не глянь, лежать меркантильні цілі. Хоч би як приклад згадати реформу у сфері інтелектуальної власності та авторського права, під гаслом захисту прав авторів та боротьби з «піратством» творців та музикантів ще більше обирають до нитки (хоча куди ще більше) та взагалі списують з рахунку в процесі «деребану» їх коштів. А скільки пафосу, конференцій на державному рівні, скільки гарних «замовлених» статей.

Так і під гаслом реформування системи юридичних послуг лежать всі ж ті самі меркантильні цілі. Заступник Глави адміністрації Президента України Олексій Філатов сказав, що держава, гарантуючи кожній особі право на отримання професійної правничої допомоги, має контролювати суб’єктів, які виконують цю гарантію. А хто тоді буде гарантувати якісний захист громадян від держави? А хто буде гарантувати, що ринок юридичних послуг не стане дорожчим для пересічного громадянина? Хто буде гарантувати, що Ради адвокатів будуть абсолютно незалежні та неупереджені у своїх рішеннях?

Адвокат Ігорь Головань, Київ:

- Конституційний процес в Україні не іде, а скаче галопом. Алюр три хрести. Оновлений основний закон ліплять "из того, что было". І явно готуються змусити нас полюбити результат. А результат обіцяє бути ще той...

Так, наприклад, українське суспільство збираються ощасливити так званою адвокатською монополією, що полягає у наданні адвокатам виключного права представляти іншу особу в суді. Показово, що в Інтернеті підтримку "адвокатському монополізму" вислювлюють здебільшого саме колеги по адвокатському цеху. Голосів "не адвокатів" чутно не дуже.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст