Головна Блог Аналітична стаття Статті Адвокат, стремящийся сэкономить средства клиента, будет цифровать процессуальные документы самостоятельно

Адвокат, стремящийся сэкономить средства клиента, будет цифровать процессуальные документы самостоятельно

01.04.2018
Автор:
Переглядів : 1670

Одним из нововведений в процессуальном законодательстве, которого с нетерпением ждали большинство адвокатов-процессуалистов, стало введение «электронного суда». За электронным судопроизводством будущее, но когда оно наступит?

Автоматизація процесу

Процесуальними кодексами встановлено, що розгляд справи здійснюють суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій за матеріалами в електронній формі. Процесуальні та інші документи й докази у паперовій формі переводяться в електронну та долучаються до матеріалів справи не пізніше наступного дня з моменту їх надходження до суду. Сама справа в разі її оскарження в апеляційному або касаційному порядку буде передаватися в електронному вигляді миттєво.

Документи й докази в паперовій формі зберігаються в додатку до справи в суді першої інстанції. І тільки в разі необхідності з ними можуть ознайомитися сторони процесу чи суд.

Обмін документами в електронній формі не тільки між судами, а й між судом та учасниками процесу та між сторонами здійснюватиметься через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Додатково ЄСІТС забезпечуватиме участь у судовому процесі в режимі відеоконференції. Хоча нині невідомо, як це відбуватиметься.

До того ж, якщо з технічних причин суд понад 14 днів не зможе розглянути справу в електронній формі та це перешкоджатиме її слуханню у встановлені строки, вона розглядатиметься за матеріалами в паперовій формі.

Єдиний державний реєстр судових рішень буде включено до ЄСІТС на підставі зміни до ст.3 закону «Про доступ до судових рішень». Автоматизована система документообігу суду, діяльність якої регламентована рішенням Ради суддів від 26.11.2010 №30, у тому числі в частині автоматичного розподілу справ, буде поглинута ЄСІТС.

Вспомните новость: Заплати мобилкой: что дадут украинцам новые правила для мобильщиков

Арешти он-лайн

Складовими електронного судочинства стануть система автоматичного арешту коштів та Єдиний державний реєстр виконавчих документів. Їх діяльність визначатиметься змінами до закону «Про виконавче провадження».

Перша забезпечить оперативне накладення арешту на кошти, які містяться на банківських рахунках. Суддя буде користувачем цієї системи: вноситиме інформацію щодо арешту коштів на підставі ухвали, яка скріплюватиметься його електронним цифровим підписом та кодуватиметься.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст