Головна Блог Аналітична стаття Статті Або доглядай, або плати - якщо один з батьків не бажає виховувати дитину, суд пересчислює обов'язок у грошовому еквіваленті

Або доглядай, або плати - якщо один з батьків не бажає виховувати дитину, суд пересчислює обов'язок у грошовому еквіваленті

05.08.2018
Автор:
Переглядів : 1555

Заочне рішення

Позбавлення батьківських прав є, з одного боку, захистом прав дитини, а з другого — заходом впливу на батьків, які неналежним чином виконують свої обов’язки стосовно дитини.

Це справи позовного провадження. Вони розглядаються за загальними правилами підсудності за місцем проживання відповідача або одного з них, якщо позов подається проти обох батьків.

Крім того, трапляються випадки, коли позовні вимоги про позбавлення батьківських прав поєднуються з вимогами про стягнення аліментів. Такі заяви відповідно до ч.1 ст.110 Цивільного процесуального кодексу (в редакції 2004 року) можна було подавати за вибором позивача.

Торік у провадженні суду перебувало 239 справ за позовами із сімейних правовідносин. У 24 з них ішлося про позбавлення батьківських прав. У більшості випадків вимоги були задоволені.

У 4 справах позовні вимоги про позбавлення батьківських прав поєднувалися з вимогами про стягнення аліментів.

Позовів про поновлення батьківських прав у 2017 році до суду не надходило.

Читайте статтю: Присудження та порядок стягнення аліментів

Ситуація з дотриманням строків призначення до розгляду справ зазначеної категорії є позитивною. Разом з тим у період з 16.06 до 4.10.2017 в установі не було суддів з повноваженнями на здійснення судочинства та були справи, які судді не встигли розглянути до закінчення строку повноважень. У таких справах після відкриття провадження до прийняття справи до провадження суддею, призначеним Президентом, проходив певний час.

Частіше стали допускатися заочні розгляди вищезгаданих справ. У багатьох випадках відповідачами в таких справах є соціально неблагополучні особи.

Якщо відоме зареєстроване місце проживання відповідачів, то дійсне місце їх перебування суду вдається встановити.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст