Головна Блог Новини 60 чи 250 тис. грн на місяць – скільки коштує чиновник-реформатор?

60 чи 250 тис. грн на місяць – скільки коштує чиновник-реформатор?

28.08.2016
Переглядів : 1350

Мінфін запропонував платити відповідальним за реформи в Кабміні надбавки до 60 тис. грн на місяць. Експерти вітають таке рішення, але зауважують, що менеджери подібного рівня в бізнесі отримують не менше 200-250 тис. грн щомісяця

Довгоочікувана реформа державної служби набирає обертів. Вчора Міністерство фінансів оприлюднило документ, в якому йдеться про доплати так званим технократам, які мають займатися реформами в уряді. Зокрема, посадовцям дозволять платити гроші Євросоюзу та міжнародних організацій.

Обмеження по доплатам встановили на рівні 60 тисяч гривень на місяць. ми дізналися у експертів чи допоможуть такі гроші привести в уряд професіоналів та як це вплине на хід реформ в Україні.

Згадайте новину: И.о. ректора НАУ Харченко задержали во время получения взятки в размере 170 тысяч евро

Денис Бродський, експерт РПР, екс-голова Нацагентства з питань державної служби

Ми писали стратегію реформування державної служби ще два роки тому, вона була погоджена з європейцями, але її відмовився запускати тодішній прем’єр Арсеній Яценюк. Залежно від посади ми пропонували збільшити зарплати дев’яти групам чиновників: від держсекретарів до голів департаментів. Ми вже два роки кажемо, що не може нормальна порядна людина працювати міністром за 12 тисяч гривень на місяць і вирішувати питання на мільярд. Якщо ми не запропонуємо гідні гроші гідним людям – нічого в країні не зміниться. Європейці з першого дня казали, що готові виділити гроші на доплати реформаторам, бо пересічний українець не зрозуміє високих зарплат у чиновників, які й так, на його думку, крадуть.

Починати реформу варто з набору державних секретарів, які мають отримувати 250 тисяч гривень на місяць. Міністри та їх заступники не є державними службовцями, вони – політики. А ось виконавці цих політичних рішень – якраз держсекретарі, які будуть найвищими посадовцями у вертикалі виконавчої влади. Але й міністри з їх заступниками також не можуть жити на ті жалюгідні гроші, які ми їм платимо. Наразі вони йдуть туди не за зарплатами, а щоб красти. І це триватиме, допоки не буде інших.

Політичної волі на цю реформу не вистачить. Рішення Мінфіну про 60 тисяч доплат реформаторам – теж. Якщо б ці гроші пропонували на рівні керівника департаменту – так, 60 тисяч – вагомий аргумент для суттєвих змін. Ми пропонували на початку доплачувати не всім чиновникам, а досить обмеженому колу осіб. Це 17 державних секретарів, 50 керівників департаментів, 250 їхніх заступників й загалом виходило до 10 тисяч людей. Абсолютно підйомні гроші для українського бюджету. Якби перестали красти у відомстві Насірова [Роман Насіров – голова Голова Державної фіскальної служби України] мільярд гривень в місяць на одній схемі – у нас би з’явилися гроші в бюджеті. От уявіть, якщо ми б взяли замість Насірова людину з зарплатою $150 тис на рік – скільки б грошей зекономила держава? [Згідно з декларацією офіційна зарплата Романа Насірова в 2015 році складала 3 тис грн на місяць].

Вспомните новость: Сакварелидзе: Насиров остается неприкасаемым потому, что так устроена украинская политика

Ви в метро їздите? На Хрещатику на пів-ескалатора оголошення про роботу для працівниць стриптиз-бару з зарплатою 40 тисяч гривень. Ось це й є справжній рівень зарплати в Україні.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст