Головна Блог Аналітична стаття Статті 13 «досягнень» судової реформи

13 «досягнень» судової реформи

04.10.2017
Переглядів : 2477

1. Закон про Судову реформу передбачає практику тільки адвокатів — професіоналів.

Дане нововведення може негативно вплинути на громадян, які не мають високого рівня доходу та втрапивши в ситуацію, яка потребує судового втручання, не зможуть забезпечити гідний захист своїх прав та інтересів та сплатити послуги професійного адвоката відповідного рівня, що в свою чергу обмежує права простих громадян.

2. Внаслідок судової реформи значну кількість суддів було звільнено.

Як наслідок, справи, через відсутність необхідної кількості суддів, будуть затримуватися, безкінечно відкладатися, а судові процеси будуть тягнутися роками. Також, негативним моментом є той факт, що Президент не видає Укази про призначення суддів у визначений законом місячний строк, тобто звільнені судді не заміщаються новими.

3. На суддів, які задовольняють вимоги нового законодавства чекає підвищення заробітної платні майже втричі.

Не зрозумілим залишається питання такого великого розриву у заробітних платах суддів першої інстанції, апеляції та касації. Адже за судовою реформою, судді судів першої інстанції отримуватимуть заробітну плату у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, судді апеляційної інстанції – 50 мінімальних заробітних плат та судді касаційної інстанції – 70 мінімальних заробітних плат.

4. Фактично відбувається підкуп державою суддів вищих інстанцій, оскільки саме вони приймають остаточні рішення.

Змінено вимоги до кандидатів у судді: мінімальний вік судді становитиме 30 років. Пенсійний вік таких громадян наступає з моменту досягнення ними 65-річного віку.

Із цього нововведення слідує, що судова практика становитиме 35 років замість 30, а молодим фахівцям буде занадто складно пробитися до рядів суду та проявити нові ідеї молодого покоління. Також, створюються нерівні умови для таких категорій як адвокати та науковці, оскільки однією з вимог до кандидатів в судді є суддівський стаж, якого адвокати та науковці не мають. Через це вік, з якого може бути призначено суддю для адвокатів та науковців зменшується, а для суддів – збільшується, що ставить їх у нерівні умови.

5. Передбачається, що в Україні працюватиме триланкова судова система: перша інстанція, апеляція, касація.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст