Головна Блог Новини 11 років вʼязниці "поліцейським" із Кагарлика (Микола Кузів та Сергій Сулима): катування і ґвалтування було звичною практикою

11 років вʼязниці "поліцейським" із Кагарлика (Микола Кузів та Сергій Сулима): катування і ґвалтування було звичною практикою

05.06.2023
Переглядів : 2936

Обухівський районний суд Київської області виніс вирок двом співробітникам поліції, які катували і ґвалтувували людей з метою підвищення показників розкриття злочинів.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 24 травня.

За матеріалами справи, начальник сектору кримінальної поліції Кагарлицького ВП Обухівського відділу поліції Микола Кузів і його підлеглі, зокрема оперуповноважений цього ж відділу Сергій Сулима, вирішили підшукувати соціально незахищених і раніше судимих осіб, щоб побоями і мученням змушувати їх визнавати вину в скоєнні злочинів.

У вироку йдеться про чотири епізоди за період із 9 січня по 23 травня 2020-го і пʼятьох потерпілих.

В першому випадку група поліцейських ввечері приїхала до гуртожитка. Там тимчасово відпочивали двоє чоловіків, які користувалися кімнатою з дозволу свого товариша, який перебував у вʼязниці. Оскільки двері не відчинили, то поліцейські залізли через вікно і стали бити людей, застосовувати сльозогіннй газ і кайданки.

Сулима і Кузів не пояснювали своєї поведінки і лякали затриманих тим, що «опустять» їх і розповсюдять відео по інтернету. Особливою активністю відрізнявся Кузів, який керував ситуацією та роздавав накази іншим. Саме Кузів зірвав штани і труси з потерпілого, знайшов у кімнаті кухонний друшляк з металевою ручкою та почав засовувати руківʼя в анальний отвір потерпілого, спричиняючи йому сильний фізичний біль та моральні страждання. Інші поліцейські насміхалия з цього, а Кузів вимагав, щоби Сулима знімав подію на мобільний телефон. Пізніше затриманих вивезли на безлюдну галявину і обливали там водою.

Повернувшись до відділку, поліцейські били чоловіків і катували струмом, вимагаючи визнати вину в крадіжках на території району.

Пізніше при обшуку в Кагарлицькому відділі поліції вилучили електричний пристрій з дротами. Це військовий телефонний апаратом, який використовувався у підрозділах армії Радянського Союзу і здатний подавати змінну напругу до 100 Вольт. Очевидно, саме цим пристроєм поліцейські катували затриманих.

Після допиту Сулима прикував потерпілих на ніч наручниками до батареї біля свого кабінету. Близько 5 ранку один із затриманих побачив у відділку свого знайомого і той дав йому мобілку, щоб подзвонити матері. Вранці родичі цього чоловіка прийшли в поліцію і вимагали сказати, де він, хотіли зустрітися з начальником.

Після звільнення потерпілий звернувся до медиків і ті зафіксували побої, але про біль в районі анального отвору він посоромився сказати. Чоловік подав заяву про злочин, проте коли прийшов на виклик до слідчого, то останній вийшов із кабінету, залишивши його наодинці із Кузівим. Останній погрожував йому розправою та іншими тяжкими наслідками, на кшталт зламаного життя, якщо той не відмовиться від заяви. Злякавшись, потерпілий відмовився від звинувачень, вказавши, що його побили інші невідомі йому особи. Почувши в травні 2020 року про епізод із Нелею Погребицькою, яку згвалтували ці ж поліцейські, потерпілий подав заяву повторно.

Товариш цього чоловіка, якого також били і утримували в відділку поліції, відмовився від показань, які давав на стадії слідства. У суді він заперечив, що до нього застосовували насильство. Ще на слідчому експерименті цей чоловік говорив про «безнадійність» зусиль для захисту своїх прав, відсутність в нього підтримки, що, окрім хворої матері, він нікого не має. Зʼясувалося, що потерпілий під час розгляду справи судом притягувався до кримінальної відповідальності і утримувався в одному ізоляторі з обвинуваченими і на засідання їх конвоювали разом. Суд дійшов висновку, що уразливий стан потерпілого зробив його схильним до викривлення показань через позитивне заохочування або негативний вплив сторонніх осіб.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст