Главная Блог Аналитические статьи Статьи «ЗВІЛЬНИТИ НЕ МОЖНА СЛУЖИТИ». Або чи можливо отримати звільнення від проходження військової служби в умовах воєнного стану?

«ЗВІЛЬНИТИ НЕ МОЖНА СЛУЖИТИ». Або чи можливо отримати звільнення від проходження військової служби в умовах воєнного стану?

05.09.2022
Просмотров : 3223

З введенням воєнного стану в Україні, що спричинено збройною агресією російської федерації, питання звільнення від проходження військової служби для чоловіків по всій країні постало особливо гостро. Причиною цьому поміж іншого є збільшення кількості випадків, при яких працівники територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки не звертають увагу на наявність у призовника підстав для звільнення від проходження військової служби та направляють останнього до лав Збройних Сил України.

Однак, навіть такі недоліки не передбачають «квиток в один кінець», оскільки, навіть перебуваючи на службі, військовослужбовець має можливість реалізувати передбачену законодавством процедуру звільнення від проходження військової служби.

Перелік осіб, які можуть бути достроково звільнені з військової служби, як і підстави такого звільнення викладені законодавцем в статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Відповідно до частини 1 статті 26 вищевказаного Закону України, звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.

Відповідно до частини 2 статті 26 вищевказаного Закону України, військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст