Главная Блог Аналитические статьи Статьи Звільнення з посади директора: нова судова практика ( ВП ВС у справі № 127/27466/20)

Звільнення з посади директора: нова судова практика ( ВП ВС у справі № 127/27466/20)

А ви знали, що звільнитися з посади директора товариства з обмеженою відповідальністю за власним бажанням дуже складно?

Саме розгляду цього питання з урахуванням останньої практики Великої Палати Верховного Суду і буде присвячено цей допис.

Директор є виконавчим органом товариства, до компетенції якого належить вирішення всіх питань, пов’язаних з управлінням поточною діяльністю товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників та наглядової ради товариства (у разі її утворення). Директор підзвітний загальним зборам учасників і наглядовій раді товариства та організовує виконання їхніх рішень.

Порядок обрання директора Товариства, а також його повноваження регулюються Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (надалі – Закон) та відповідним статутом Товариства.

Згідно законодавства директор товариства обирається учасниками на загальних зборах (пункт 7 частини 2 статті 30 Закону), про що вноситься запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), з цього моменту директор отримує відповідні повноваження.

Між директором та товариством укладається цивільно-правовий або трудовий договір (контракт), який підписується директором та особою, уповноваженою на те загальними зборами учасників товариства (частина 12 статті 39 Закону).

Такий трудовий договір (контракт) може визначати окремі аспекти діяльності одноосібного виконавчого органу як працівника Товариства, зокрема строк здійснення ним повноважень; права, обов`язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальну); умови матеріального забезпечення; умови звільнення з посади (у тому числі дострокового) тощо.

За загальним правилом підприємство не може існувати без директора. При обранні нового директора у попереднього автоматично припиняються повноваження та договір з ним вважається припиненим (частина 13 статті 39 Закону).

Таким чином директор має управлінські повноваження та несе передбачену законом відповідальність за свої дії або бездіяльність до моменту обрання на цю посаду іншої особи з внесенням відповідного запису до ЄДР.

У зв’язку з тим, що директор, крім статусу найманого працівника, ще має досить широкі управлінські та представницькі повноваження, вимоги щодо його звільнення мають дещо специфічний характер.

Як було раніше?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст