Главная Блог Аналитические статьи Статьи Звільнення керівника ТОВ: остання судова практика

Звільнення керівника ТОВ: остання судова практика

26.12.2022
Просмотров : 5704

Звільнення керівника ТОВ, а тим більше в умовах воєнного стану, досить складна процедура. Навіть у мирний час траплялися ситуації, коли з учасниками товариства втрачається зв’язок або власники ТОВ просто ігнорували заяви керівника ТОВ про скликання загальних зборів та вирішення питання про його звільнення. У зв’язку з воєнним станом таких ситуацій стає дедалі більше. Отримати рішення учасників та провести зміни в ЄДР буває надзвичайно складно.

У цій статті розглянемо ситуацію, як звільнитися керівнику ТОВ за власним бажанням, якщо з учасниками немає зв’язку або ж вони не вчиняють жодних дій для оформлення звільнення.

Загальний порядок звільнення керівника

Керівник господарського товариства є не лише найманим працівником, а ще й виконує роль виконавчого органу товариства, що визначає його специфічний статус та надає йому широкі повноваження. Написання керівником ТОВ заяви про звільнення за власним бажанням недостатньо для припинення трудових відносин із цим товариством.

Якщо статутом ТОВ питання звільнення директора віднесено до компетенції загальних зборів, то він не має повноважень вирішувати самостійно питання про своє звільнення. Такий висновок зробив Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у постанові від 19.01.2022 у справі № 911/719/21.

Зважаючи на те, що керівник юридичної особи виконує функції щодо управління нею, порядок його призначення та звільнення суттєво відрізняється від порядку, установленого для інших працівників.

Такий порядок призначення та звільнення керівника юридичної особи пов’язаний з тим, що керівник згідно з нормами ЦК України та ГК України входить до складу виконавчого органу цієї юридичної особи, який підзвітний та підконтрольний загальним зборам учасників юридичної особи.

Призначення та звільнення керівника відбувається на підставі прийнятого рішення загальних зборів учасників юридичної особи.

В установчому документі юридичної особи визначають повноваження загальних зборів учасників юридичної особи, у тому числі щодо призначення та звільнення керівника, а також порядок прийняття відповідних рішень.

Призначаючи керівника, юридична особа з ним укладає контракт (трудовий договір), у якому визначаються його права, обов’язки, відповідальність, умови найму та звільнення, строк дії контракту тощо.

У період воєнного часу, що триває нині, у керівника підприємства також можуть змінюватися особисті життєві обставини, що перешкоджають продовженню виконання ним управлінських функцій.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст