Главная Блог Аналитические статьи Статьи Звільнення керівника під час воєнного стану: свіжа судова практика

Звільнення керівника під час воєнного стану: свіжа судова практика

13.06.2022
Просмотров : 3209

Питання звільнення керівників підприємств ніколи не втрачає актуальності. До того ж своє розуміння дій керівника, який хоче звільнитись, наразі витлумачив суд з огляду на Закон про ТОВ/ТДВ. Це важливо врахувати й під час воєнного стану

Коментар до Постанови ВС від 19.01.2022 р. у cправі № 911/719/21

Зараз, звісно, ситуація виняткова. Бо ми маємо й воєнний стан, і спеціальні норми трудового законодавства на час війни, і (вже) нову судову практику щодо окремих ситуацій, що виникають з працівниками.

Нагадаємо, що на сьогодні вже є можливість змінювати керівника ТОВ та вносити відповідні зміни до ЄДР. Проте, як виявилось, серйозними перепонами у звільненні керівника є учасники товариства, які далеко не завжди (особливо під час воєнного стану) можуть зібратись та прийняти рішення на загальних зборах.

Загальний порядок звільнення керівника ТОВ

Частиною першою статті 29 Закону про ТОВ/ТДВ загальні збори учасників є вищим органом товариства. Загальні збори учасників можуть вирішувати будь-які питання діяльності товариства (ч. 1, 2 ст. 30 Закону про ТОВ/ТДВ), у т.ч. обрання одноосібного виконавчого органу товариства або членів колегіального виконавчого органу (всіх чи окремо одного або декількох з них).

Причому рішення загальних зборів учасників з такого питання приймаються більшістю голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань (ч. 4 ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ).

Втім, важливим етапом обрання нового та звільнення попереднього керівника є порядок скликання загальних зборів, що прописано також у Законі про ТОВ/ТДВ.

Відповідно до ч. 1-5 ст. 32 Закону про ТОВ/ТДВ загальні збори учасників скликаються виконавчим органом товариства — директором (якщо інший орган/особа не визначені у статуті) у такому порядку:

  1. директор скликає загальні збори учасників шляхом надсилання повідомлення про це кожному учаснику товариства;
  2. директор зобов’язаний повідомити учасників товариства не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів учасників (якщо інший строк не встановлений статутом). Таке повідомлення надсилається поштовим відправленням з описом вкладення. Статутом товариства може бути встановлений інший спосіб повідомлення;
  3. повідомлення про загальні збори учасників має містити, крім дати, часу, місця проведення, також і порядок денний зборів.

Чому так важливо детально та ретельно дотримуватися порядку звільнення, прописаного Законом про ТОВ/ТДВ та Статутом товариства?

Покажемо це на прикладі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст