Главная Блог Аналитические статьи Статьи Знайти ризик можна в будь-якому контрагенті

Знайти ризик можна в будь-якому контрагенті

16.08.2021
Просмотров : 3086

Оптимізація повинна бути оптимальною, зважаючи на здоровий глузд та юридичну відповідальність.

Там, де обмежується свободи, з’являється та розквітає чорний ринок. Звісно, що спрощена система оподаткування доволі проста та зрозуміла для ведення власної справи, але в руках недобросовісних акул бізнесу єдиний податок стає способом для того аби зменшити податкове навантаження, подекуди обійти необхідність отримувати дозволів та застосовувати реєстратори розрахункових операцій, а також мати готівкові кошти для розрахунків з постачальниками, працівниками.

Насамперед, слід загалом провести експрес дослідження платників податків, що перебувають або на загальній системі оподаткування, або на єдиному податку.

Усі знають, що під забороною у платників єдиного податку чимало видів діяльності: організація, проведення азартних ігор; обмінні операції з валютою; операції з підакцизними товарами (виробництво, продаж); видобуток корисних копалин, дорогоцінних металів; послуги в сфері фінансового посередництва, управління підприємствами; діяльність з надання поштових послуг; операції з антикваріатом; діяльність у сфері аудиту, страхових брокерів (п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – «ПКУ»).

Єдиний податок першої групи

Спрощенець тієї групи цікавий виключно собі та своїй родині, адже його дохід має покрити базові потреби, без права наймати працівників, а такий підприємець займається виключно роздрібним продажом товарів з торгівельних місць на ринках або ж надає побутові послуги населенню.

Навіть торгівлю в магазині, який знаходиться на ринку, такий бізнесмен вести не може, про що періодично нагадують територіальні податкові органи, зокрема, відповідна інформація розміщена на своєму офіційному сайті ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 6 жовтня 2020 року.

Коли контрагент платник єдиного податку другої групи

Для цих підприємців обрії ділової активності розширюються: можна і наймати не більше 10 працівників, і обсяг доходу значно більший – 5 млн. 4 тис. грн, на відміну від першої групи – 1 млн. 2 тис. грн.

Положення п. 291.4 ст. 291 ПКУ визначають, що ця категорія єдинників вправі, по-перше, надавати послуги виключно іншим єдинникам або ж населенню, по-друге, продавати різноманітні товари будь-кому або ж здійснювати діяльність у ресторанному господарстві.

Цікаво, що кейтеринг не є діяльністю в сфері ресторанного господарства, адже, з позиції податкової, має КВЕД 56.21 «Постачання готових страв для подій», а тому виключає можливість працювати з неплатниками єдиного податку (Індивідуальна податкова консультація ДФС України від 14.12.2018 за № 5226/Д/99-99-13-01-02-14/ІПК), однак є суто «ресторанний» КВЕД - 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування», тому ніщо не заважає його активно використовувати в роботі з загальносистемниками.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст