Главная Блог Новости Змінити цільове призначення тепер можна простіше: набув чинності Закон № 711

Змінити цільове призначення тепер можна простіше: набув чинності Закон № 711

30.07.2021
Просмотров : 14620

24 липня 2021 року набув чинності Закон України № 711-IX «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель».

Закон досить великий та містить чимало нововведень у сфері розробки та затвердженні містобудівної документації на місцевому рівні, а також зміні цільового призначення земельних ділянок.

Який порядок зміни цільового призначення земельних ділянок?

Закон скасовує довготривалу та коштовну процедуру зі зміни цільового призначення землі (ЦП). Тепер лише через одну заяву до державного кадастрового реєстратора (ДЗК) власник чи землекористувач земельної ділянки може зміни ЦП земельної ділянки. Далі трохи конкретніше.

Користувач землі державної або комунальної форми власності може за своєї ініціативи змінити ЦП земельної ділянки в межах категорії земель. Це земельні ділянки, що перебувають в користуванні на правах оренди, емфітевзису, суперфіцію та постійного користування. Категорії земель, в межах яких можна самостійно змінити ЦП:

  • землі житлової та громадської забудови,
  • землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони;
  • земельні ділянки, на яких розташована нерухомість, що перебуває у приватній власності землекористувача.

Під час зміни ЦП землі, яка перебуває в користуванні на правах оренди, емфітевзису, суперфіцію, постійного користування чи заставі необхідне погодження землекористувачем чи заставотримачем.

ЦП земельної ділянки повинно відповідати виду функціонального призначення території, передбаченого затвердженим комплексним планом просторового розвитку території територіальної громади (КППР) або генеральним планом населеного пункту.

Якщо ж земельна ділянка переводиться з одного виду використання (функціонального призначення) в інше, то в такому разі власнику необхідно буде пройти процедуру ЦП із розробленням землевпорядної документації.

Згадайте новину: За скільки можна придбати сільськогосподарську землю та які податки доведеться сплатити?

Що з сільськогосподарськими землями?

В межах категорії земель сільськогосподарського призначення її власник чи землекористувач може змінити ЦП земельної ділянки також за спрощеною процедурою.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст