Главная Блог Аналитические статьи Статьи Зміни до КПК України набрали чинності

Зміни до КПК України набрали чинності

17.10.2019
Просмотров : 65732

17 жовтня 2019 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства", який запроваджує певні зміну у порядку здійснення кримінального провадження.

Експертиза: нові правила призначення

1. Ліквідовано монополію державних судово-експертних установ на проведення експертизи у кримінальному провадженні.

2. Сторони кримінального провадження отримали право на самостійне залучення експерта для проведення експертизи без звернення до слідчого судді. При цьому, доказова сила висновку, складеного експертом за замовленням сторони кримінального провадження, дорівнює доказовій силі висновку експерта, залученого на підставі ухвали слідчого судді.

3. Слідчому та прокурору надано право на самостійне без звернення до слідчого судді залучення експерта для проведення психіатричної експертизи з метою підтвердження неосудності чи обмеженої осудності особи.

4. Право слідчого судді на самостійне залучення експерта для проведення експертизи суттєво обмежено. Слідчий суддя може залучити експерта виключно на підставі клопотання сторони захисту та за умови наявності поважних причин, які не дозволяють стороні захисту залучити експерта власними силами. Право слідчого судді призначити експертизу за клопотанням сторони обвинувачення скасовано у повному обсязі.

Показання з чужих слів: визнання допустимими доказами

Скасована можливість визнання в якості належних доказів показань з чужих слів за згодою сторін.

Органи досудового розслідування: новий перелік

Органи Державної кримінально-виконавчої служби України виключено з переліку органів досудового розслідування, а слідчі цих органів позбавлені права здійснювати дізнання і досудове слідство у кримінальних провадженнях.

Право НАБУ та ДБР на прослуховування

Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) та Державному бюро розслідувань (ДБР) надано право на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (так зване "право на прослуховування").

НАБУ: негласні працівники

1. НАБУ отримало право на набір негласних штатних працівників, якими можуть бути детективи, старші детективи та працівники інших підрозділів НАБУ.

2. Призначення на посади негласних штатних працівників НАБУ здійснюється за результатами конкурсу, який проводиться окремою конкурсною комісією з числа працівників НАБУ, які мають допуск до державної таємниці. Порядок проведення конкурсу на зайняття посад негласних штатних працівників НАБУ затверджується Директором НАБУ.

3. Оголошення про проведення конкурсу на зайняття посад негласними працівниками НАБУ не публікується у відкритому доступі. Участь громадськості у проведенні відповідних конкурсних процедур не передбачена.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст