Главная Блог Новости Збір для Коломойського: як МАУ намагалася привласнити $2 з кожного пасажира

Збір для Коломойського: як МАУ намагалася привласнити $2 з кожного пасажира

19.06.2016
Просмотров : 1851

Авіакомпанією "Міжнародні авіалінії України", одним із власників якої є бізнесмен Ігор Коломойський, зацікавилося Національне антикорупційне бюро. Його співробітники втрутилися в давній спір авіакомпанії з державою з приводу необхідності сплати до держбюджету 2 доларів збору за кожного пасажира. МАУ ці кошти стягувало зі своїх клієнтів, але в бюджет так і не перерахувало. За два роки сума несплати складає близько 180 млн гривень. Якщо НАБУ доведе незаконність дій МАУ, співробітникам авіакомпанії та Державіаслужби може загрожувати тюремний термін.

Детективна історія

Національний авіаційне бюро в рамках розслідування діяльності Державіаслужби намагається вплинути на один з активів бізнесмена Ігоря Коломойського – авіакомпанію МАУ. Зокрема, з офісу "Міжнародних авіаліній України" в ході обшуку 14 червня співробітниками бюро і прокурорами Спеціальної антикорупційної прокуратури були вилучені документи та інші носії інформації.

Співробітників бюро цікавили бухгалтерські документи перевізника за 2014-2016 роки. А у НАБУ впевнені, що вони містять докази зловживань службовим становищем посадовими особами Державної авіаційної служби. Є у бюро претензії безпосередньо і до української авіакомпанії.

Вспомните новость: Коломойский и Боголюбов требуют от Украины $ 4,67 млрд через Стокгольмский суд

зокрема, НАБУ заявило, що його співробітники вилучили документи, що підтверджують факти заборгованості МАУ перед державою в розмірі близько 150 млн гривеньн за період з січня по грудень 2014 2015 року. "Ці кошти авіакомпанія повинна сплатити за перевезення пасажирів і вантажів у Державний спеціалізований фонд фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях", - зазначено в повідомленні спецоргану.

Також у процесі попереднього розслідування встановлено, що посадовими особами Державіаслужби "створювалися умови для несплати таких зборів і не приймалися заходи для погашення заборгованості".

При цьому в бюро уточнили, що ніяким посадовим особам, у тому числі Денису Антонюку, не повідомлялося про підозру. Денис Антонюк обіймав посаду голови Державіаслужби з березня 2014 року до початку липня 2015 року, коли він був відсторонений від виконання обов'язків керівника відомства, а пізніше і звільнений. Примітно, що до призначення головою Державіаслужби Антонюк багато років працював в компанії МАУ, у тому числі на керівних посадах.

Якщо буде доведено співучасть осіб з боку приватного авіаперевізника у вчиненні цього злочину, їх змова, спільну діяльність з метою отримання незаконного прибутку, то вони можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності в якості співучасників".

Згадайте новину: Bloomberg: Лондонський суд заморозив активи Коломойського і трьох українських бізнесменів на суму $380 млн

Провадження у цій справі було зареєстровано ще в грудні 2015 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань після звернення Асоціації авіаперевізників України. В ньому були вказані факти, які свідчать про можливе зловживання посадовими особами Державіаслужби на користь конкретного авіаперевізника, уточнили в НАБУ.

При цьому, необхідність обшуку бюро пояснив небажанням авіакомпанії добровільно надати документи за запитом бюро: "Відповідно в установленому законом порядку детективами НАБУ і прокурорами САП було отримано постанову суду на проведення обшуку".

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст