Главная Блог Аналитические статьи Статьи Застава як шлях потрапляння до СІЗО

Застава як шлях потрапляння до СІЗО

17.04.2023
Просмотров : 1131

Згідно з ч. 4 ст. 182 КПК України: «Розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов’язків та не може бути завідомо непомірним для нього».

Згідно з п. 3 ч. 5 ст. 182 КПК України: «У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов’язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно».

І так, на слідчого суддю суд КПК покладає обов’язок – при визначенні розміру застави перевіряти, чи не є він завідомо непомірний для підозрюваного, обвинуваченого. Це особливо важливо у випадках передбачених п. 3 ч. 5 ст. 182 КПК України, коли межі такої застави не визначено. Тобто у відповідний ухвалі має бути вмотивований висновок судді, чому саме визначена застава не є непомірною. На жаль, цей обов’язок (особливо слідчими суддями ВАКС) ігнорується, що перетворює начебто альтернативний запобіжний захід у безальтернативне тримання під вартою.

Найімовірніше, в особи є обігові кошти родини або/та обігові кошти його підприємств. Ці кошти найчастіше можуть бути перераховані як застава миттєво. Звісно, якщо не перейматися питанням, як та на що жити родині особи, як працювати підприємствам особи потім. А от як бути з майном, на яке найчастіше після визначення розміру застави тим самим слідчим суддею накладається арешт? Можливо, з погляду здорового глузду, майно або враховується в майновий стан особи під час визначення розміру застави, або є таким, на яке накладається арешт? Як можна робити ці речи одночасно?

Як швидко дім, квартиру, машину можна продати або внести як заставу до банку задля отримання кредиту?

Скільки часу потрібно для цього, як це робити, коли особа перебуває за ґратами, та яку суму можливо зібрати?

Це бентежить слідчого суддю?

З яких коштів сплачувати проценти до банку?

Де жити родині (і на що), якщо продати житло? Але слідчі судді ВАКС навіть враховують у майновий стан жіночі прикраси та жіночі сумочки. Це взагалі можна продати, надати в банк під заставу чи, можливо, внести в натуральному вигляді як заставу до ВАКС?

Ні, ВАКС враховує усі речи за оцінною вартістю, однак у заставу вимагає гроші.

На які жертви йде іноді родина підозрюваної особи, я навіть не хочу казати. Але для ВАКС це ніщо, бо є певне ставлення до підозрюваної особи та членів її родини, яке насправді дуже далеке від норм законодавства та презумпції невинуватості. Дуже часто ВАКС зауважує, що все одно кошти підозрювані знаходять та вносять. Так і є. Але яка ціна цих грошей? Найчастіше родина особи в стислий термін за копійки розпродає все, що накопичувала роками, або залазить до непомірного боргу. Але це ж не проблема ВАКС. Оскільки знайшли кошти, виходить, заставу визначено правильно. Колись, у сумнозвісному 37-му, казали: оскільки визнав провину, значить винен, значить усе правильно робиться.

От, наприклад, цитата з ухвали від 07 квітня 2023 року у справі 991/2883/23:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст