Главная Блог Аналитические статьи Статьи Запобіжні заходи в умовах воєнного стану: що змінилось

Запобіжні заходи в умовах воєнного стану: що змінилось

20.05.2022
Просмотров : 3176

З моменту введення воєнного стану до КПК вносились зміни 8 разів, які передусім стосувались удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в нових умовах. Це засвідчує динамічність кримінального процесуального законодавства та необхідність його правового аналізу. (Джерело: ЗіБ )

П’ять ключових особливостей

Як відомо, ще у 2014 році КПК було доповнено розд.ІХ-1 «Особливий режим досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції», який дуже обмежено регламентував даний правовий режим і фактично не відповідав сьогоднішнім реаліям. Зміни, внесені Законом України № 2201-IX від 14.04.2022, а також іншими законами, зокрема № 2108-IX від 03.03.2022, № 2110-IX від 3.03.2022, № 2111-IX від 3.03.2022, №2125-ІХ від 15.03.2022, № 2137-IX від 15.03.2022, №2160-IX від 24.03.2022, № 2198-IX від 14.04.2022, встановили деякі особливості здійснення досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану.

Специфіка стосується початку досудового розслідування, фіксування процесуальних дій, повноважень слідчого судді та керівника органу прокуратури, строків досудового розслідування, застосування запобіжних заходів, порядку закінчення досудового розслідування, можливості відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану, тощо. Змінено було і назву розд.IX-1 КПК на «Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану». Серед усіх змін чи не найбільшу увагу законодавцем приділено питанням застосування окремих видів запобіжних заходів.

Системний аналіз кримінального процесуального законодавства (глав 18 розд.ІІ, розд.ІХ-1 КПК) дозволяє визнати, що під час застосування запобіжних заходів в умовах воєнного стану існують певні особливості, зокрема:

щодо обрання тримання під вартою;

продовження строків тримання під вартою;

порядку зміни запобіжних заходів у вигляді застави та домашнього арешту;

скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період;

прийняття рішення про затримання з метою приводу а також затримання особи без ухвали слідчого судді чи постанови керівника органу прокуратури.

Читайте статтю: Нюанси нового законодавства щодо питання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст