Главная Блог Аналитические статьи Статьи Закони Мерфі та ВАКС - до питання підозри

Закони Мерфі та ВАКС - до питання підозри

13.09.2022
Просмотров : 2334

Більшість із нас знайома з так званими законами Мерфі та відчувала їх на собі.

Найбільш відомий закон, який проголошує, що «бутерброд завжди падає маслом донизу». Але, можливо, вам невідомі наслідки цього закону: «Якщо бутерброд впав маслом доверху, то він впав неправильним боком».

Для цілей цього допису я ще звернусь до одного з законів Мерфі: «Коли миєш машину, завжди йде дощ». І найважливіше – відсутність зворотного наслідку з цього закону: «Неможливо викликати дощ миттям машини».

Який висновок з наведеного вище потрібно зробити юристам? Велика помилка – це плутати причину та наслідки. Наведу вам приклад такої плутанини, на мій погляд, звісно.

Цитати з ухвали:

34. Рівень обґрунтованості, доведеності підозри (обвинувачення) має корелювати зі ступенем обмеження прав і свобод підозрюваного, що випливають (можуть бути пов`язані) із прийняття відповідного процесуального рішення (вчинення процесуальної дії): чим більшим є втручання в права, свободи і законні інтереси людини, тим більшою має бути «вага» і «якість» доказів, якими обґрунтовується її причетність до скоєння відповідного кримінального правопорушення. При цьому стандарти доказування (переконання) поступово зростають з перебігом ефективного розслідування та потребують більш глибокого обґрунтування, що повного мірою узгоджується із об`єктивним розширенням можливостей сторони обвинувачення в цьому напрямі.

35. Отже, рівень такого стандарту доказування і, відповідно, його перевірки слідчим суддею залежить від (1) рівня обмеження прав, свобод та інтересів людини внаслідок повідомлення їй про підозру та (2) терміну здійснення ефективного розслідування.

36. У разі, коли повідомлення про підозру спричинює лише виникнення обов`язків підозрюваного, які передбачені пунктами 1 та 3 частини 7 статті 42 КПК, та не тягне для нього інших обмежень, то і наявність достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення повинна досягати мінімального рівня відповідного стандарту доказування (переконання), необхідного для виправдання зазначеного вище втручання в права, свободи і законні інтереси людини.

37. Крім того, з моменту повідомлення особі про підозру вона набуває статусу підозрюваного. Оскільки обсяг процесуальних прав підозрюваного (ст. 42 КПК) значно більший, ніж у особи, якій таке повідомлення ще не вручене (хоча фактичні обставини можуть свідчити про подібну перспективу), вона набуває можливостей активно себе захищати, відстоювати свою позицію в кримінальному провадженні, з моментом повідомлення особі про підозру фактично пов`язується початок реалізації принципу змагальності в кримінальному процесі.

Помилка 1:

«Рівень обґрунтованості підозри взаємопов'язаний зі ступенем обмеження прав і свобод підозрюваного».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст